Nereti priecājamies par skaistiem, baltiem taureņiem, kuru spārnus rotā melnas līnijas. Reizumis, īpaši sausos gados, gadās, ka šie tauriņi ļoti savairojas un ir it visur - tie sitas automašīnu stiklos un radiatoros, vakaros salaižas mājokļos, virs mauriņa plivinās vesels taureņu mākonis.

Lapkoku balteņi nav kaitnieki, gluži pretēji - tie apputeksnē augus un ir ļoti vēlami dārza iemītnieki. Problēmas dārzā rada tauriņu kāpuri, ar kuriem arī ir jācīnās.

Lapkoku balteņi savas oliņas dēj galvenokārt ievās un vilkābelēs, tomēr reizēm šo taureņu ir tik daudz, ka visiem nepietiek vietas kokos. Tādā gadījumā lidonim neatliek nekas cits kā par vairošanās vietu izvēlēties ābeles, plūmes un citus augļu kokus. Olas tiek dētas uz lapām un drīz vien parādās kāpuri, kas negausīgi grauž lapas un ap sevi auž aizsargtīklu. 

Vienkāršākā cīņas metode - kāpuru mehāniska nolasīšana. Īpaši vērīgi aplūkojot augļu koku lapas, var atrast arī taureņu oliņas, kuras arī ir jānotīra. Ja tas nav iespējams, lapas vienkārši jānoplūc. Šī metode derēs, ja dārzā ir vien daži, ne pārāk augsti augļu koki.

Ja kāpuri ir tik daudz, ka tos nav iespējams nolasīt, cīņā var mesties ar bioloģiskajiem preparātiem, ko var iegādāties dārzkopības preču veikalos. Pēc tam, kad kukainis ir nogaršojis kādu no šiem preparātiem, notiek izmaiņas tā gremošanas sistēmā, proti, kāpuri vairs neēd un iet bojā. Bioloģiskie līdzekļi ir absolūti nekaitīgi dārza augiem.

Rudenī, kad koku lapas ir nobirušas, tās obligāti ir jāsagrābj un jāsadedzina, kā arī no zariem jānoņem kāpuru radītie tīmekļi, ja tas nav paveikts jau vasarā.

Ar balteņa kāpuriem var cīnīties arī ar dažādiem insekticīdiem, tomēr tas jādara ne vēlāk kā mēnesi pirms augļu ražas ienākšanās. Ja izvēlēts šis cīņas līdzeklis, noteikti ievērojiet ražotāja ieteikumus drošai un efektīvai lietošanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!