Siltajā laikā dārza skudras uzstājīgi apsēd pagalmus un dārzus, bieži vien pārvēršot atpūtu par īstām mokām.

Cīņa ar skudrām ir samērā sarežģīta, tomēr iespējama. Padomu portāls "kakprosto.ru" publicējis dažus pārbaudītus cīņas "ieročus".

Tiesa, ar cīņu nevajadzētu pārspīlēt, jo, lai arī kaitinošas, tomēr skudras dārzā ir ļoti noderīgas - melnās skudras dārzā iznīcina kaitēkļus, piemēram, laputis, un rušina zemi, un padzenot šos gurdros un čaklos kukaiņus no savas teritorijas pavisam, var nopietni pasliktināt savas dzīves un apkārtējās vides kvalitāti, kā portālam "Delfi" norāda lasītājs Rūdolfs.. 

Pie galējiem līdzekļiem ķerties vajadzētu vien tad, ja kukaiņu kolonijas ir izveidojušās tik lielas, ka traucē ikdienas gaitām un darbiem dārzā. Vai - ja dārzu apsēdušas sarkanās skudras.


Vienkārši, bet ne pārāk efektīvi

Vienkāršākais veids - skudru pūznis jāaplej ar verdošu ūdeni. Var mēģināt pūznī nokaisīt ar karstiem pelniem vai atrakt zemi un uzliet karstu saulespuķu eļļu. Cits līdzeklis - izveidot skudru "lamatas", ar saldu, lipīgu vielu, piemēram, sulu, aplaistīt zaru slotu un novietot to skudru aktīvākajā uzturēšanās vietā. Kukaiņi ātri vien pārmetīsies uz vilinošo saldumu, un tos ar visu slotu varēs iznest no dārza teritorijas.

Tomēr, kā novērots, šie vienkāršie cīņas līdzekļi nav pārāk iedarbīgi. Čaklās skudras parasti pulcējas daudzu miljonu kolonijās, ložņā zem zemes, veidojot tuneļus un kameras reizēm pat pāris metru dziļumā! Un ne eļļa, ne pelni, ne verdošais ūdens nenonāks līdz pūžņa galvenajam "štābam", kur dzīvo skudru ciltsmāte.


Bīstamais saldums

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā dārzā atbrīvoties no skudrām - netālu no pūžņa novietot trauku ar cukura sīrupu, kurā iemaisīts insekticīds. Skudrām ļoti patīk saldumi, tādēļ viņas ar prieku mainīs savas ikdienas gaitas, lai panašķētos, turklāt uzcienās arī savu ciltsmāti. Apmēram nedēļas laikā varēs novērot, kā skudru pulki manāmi samazinās.


Nežēlīgi, bet ar garantiju

Galvenais uzdevums ir iznīcināt skudru pamatēdienu - laputis, kas parasti mitinās krūmos un kokos, zem kuriem parasti izveidojas milzu skudru pūžņi. Koka vai krūma stumbru var aptīt ar līmpapīru (līmes kārta uz ārpusi), skudras viegli uzķersies uz šādu triku un, lienot pa stumbru, pieķersies pie lipīgās virsmas. Kad uz lamatām sakrājies gana daudz skudru, līmpapīru var noņemt un sadedzināt.


Spēle uz nerviem

Var mēģināt pakaitināt skudras, kā to dara daudzi vasarnīcu īpašnieki - skudru uzturēšanās vietu tuvumā izliek ķiploka daiviņas un sīpolu ripas. Skudrām nepatīk šo garšaugu asais aromāts un tādēļ tās ir spiestas pamest savu apmešanās vietu. Izvēloties šo, skudrām tik kaitinošo cīņas veidu, jābruņojas ar pacietību, jo lēmumu par pārcelšanos gudrie kukaiņi nepieņems uzreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!