Foto: F64
"Vai tā varētu būt tīklērce, kas šovasar stipri bojā avenes? Bojātās lapas ir dzeltenīgas, ar tīklojumu. Lapu apakšpusē redzami ļoti sīki, oranži, kustīgi kukainīši. Ogu šogad tikpat kā nav," raksta A. Caune Jaunmārupes pagastā.

Tā tiešām ir parastā tīklērce (Tetranychus urticae), apstiprina VAAD Augu aizsardzības departamenta Augu aizsardzības līdzekļu reģistrācijas daļas referente Anitra Prekele. Arī pagājušajā vasarā atsevišķos aveņu dārzos tā lika sevi manīt. Tīklērces masveida savairošanos gan pērn, gan šogad var izskaidrot ar kaitēkļa izdzīvošanai labvēlīgām ziemām un tā attīstībai ļoti piemērotām karstām un sausām vasarām.

Kaitēkļi dzīvo lapu apakšpusē un sūc šūnsulu. Bojātās lapas sākumā kļūst blāvas, sakrokojas, pēc tam brūnē, sakalst un priekšlaikus nobirst. Ja invāzija ir stipra, dzinumi novājinās un pārtrauc augt, tas izraisa augu ziemcietības pavājināšanos, ražas un ogu kvalitātes samazināšanos.

Diemžēl Latvijā tīklērces apkarošanai aveņu stādījumos nav reģistrēts neviens insekticīds - akaricīds, tādēļ jāliek lietā visi iespējamie agrotehniskie paņēmieni: retina dzinumus pārāk blīvi saaugušā aveņu stādījumā; lieto vispusīgu sabalansētu mēslojumu; savāc un kompostē visas nobirušās lapas; apkaro nezāles (tīklērču barības augus); ierīkojot stādījumus, izvēlas pret tīklērci izturīgas šķirnes (piemēram, 'Gusar'). Lai ierobežotu kaitēkļa izplatību, ir svarīgi atklāt un likvidēt tā perēkļus jau pavasarī, kad aktivizējas tīklērču mātītes. Ja to laikus nepamana un tīklērces savairojas lielā platībā, apkarot ir daudz grūtāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!