Foto: Shutterstock
Visvieglākais kaitēkļu apkarošanas veids, protams, ir "ķīmijas" lietošana. Tomēr vai tas ir dārzam un cilvēkiem nekaitīgākais veids, kā atbrīvoties no nelūgtajiem viesiem? Noteikti vispirms ir vērts izmēģināt bioloģiskās aizsardzības metodes, par kurām stāsta žurnāla "Ievas Māja" eksperti.

Bioloģiskās kaitēkļu apkarošanas metodes ir laika gaitā pārbaudītas un tās labi darbojas daudzos dārzos. Pirmkārt, jau profilaktiski. Piemēram, starp tomātiem aromātiskais baziliks atbaidīs mušas un odus. Savukārt gudras saimnieces zina, ka samtenes jāstāda kartupeļu un zemeņu dobju malās - tad strauji samazināsies nematodes kaitīgā iedarbība. Gurķumētra mīl atrasties tomātu, ķirbju un zemeņu tuvumā, vienlaicīgi atbaidot kaitēkļus no tomātiem.

Ja tavā dārzā aktuāla ir cīņa ar kāpostu pūcīti, tad noteikti starp kāpostiem ir vērts mēģināt iestādīt tādus garšaugus kā izopu, vērmeli un piparmētru. Tā, piemēram, kaķumētra nepatīk dārza spradžiem. Varbūt skan nedaudz dīvaini, bet nātres lieliski aug blakus kartupeļiem un atbaida kartupeļu blakti. Ja savairojušās peles un kodes, tad pa dārzu izklaidus var stādīt dievkrēsliņu - pelēm un kodēm šī auga smarža liekas atbaidoša. Parastā krese ir bieds laputīm un ķirbju spradžiem, savukārt kliņģerīte - dažnedažādiem kukaiņiem. Kartupeļu lauka malā vajag stādīt mārrutkus, jo tie palīdz cīņā ar kartupeļu blakti. Ja tavā dārzā savairojušies kāpostu balteņi, kāpostus apputini ar pelniem vai kaļķi, nolasi kāpurus un oliņas.

Ik pa gadam kartupeļu laukos iemitinās Kolorado vaboles jeb kartupeļu lapgrauži - tas ir ļoti nepatīkams pārsteigums jebkuram saimniekam. Cīnīties ar šo sērgu ir ļoti saržģīti un cīņa ir salīdzinoši neefektīva, jo vaboles māk patverties zem kartupeļu lapām. Visefektīvākais ierobežošanas līdzeklis ir kāpuru miglošana. Mazdārziņos var mēģināt vaboles nolasīt. Vēl Kolorado vaboļu skaitu iespējams strauji samazināt, ja augsnē starp kartupeļiem iedēsta ķiplokus.

Ja piemājas dārziņā saimnieko kurmji, tad ar tiem var cīnīties, ja dārza robežas apstāda ar pupām. Daudzi kaitēkļi savukārt necieš diļļu spēcīgo smaržu, tāpēc tās no maija līdz pat augustam ieteicams sēt pa visu dārza platību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!