Foto: Shutterstock
Ja redzi, ka uz jaunajām augļkoku lapām parādījušies mazi melni kukainīši, kuri izskatās līdzīgi tādām kā mazām mušiņām vai skudriņām, iespējams, ka tavus kokus ir apciemojušas ķiršu – madaru laputis. Par to, ko tās nodara kokiem un kā cīnīties ar tām, stāsta Dārzkopības institūta vadošā pētniece Ilze Grāvīte.

Ķiršu – madaru laputs (Myzus cerasi) saimnieko pa ķiršu kokiem un, sūcot augu sulu, deformē dzinumu galotnes. Kā norāda Ilze Grāvīte, koks tādēļ bojā neaizies, ja vien nav arī kāda cita kaite, bet dzinumu garums būs stipri neliels un tas nozīmē, ka nākamā gada raža, kas veidosies uz šī gada dzinumiem, būs maza. Ja uz šādiem zariem, kur masveidīgi atrodas laputis, veidojas augļi, tie bieži vien ir ar sliktu garšu un apklāti ar pelēku kārtiņu (kvēpsarmi).

Pētniece stāsta, ka, ja ir novērots, ka nupat laputis parādījušās uz koka lapām, tad visefektīvākais līdzeklis, kā no tām atbrīvoties, ir mehāniski nospiežot tās ar rokām. Tā kā laputīm ir vairākas paaudzes un no tām ir grūti atbrīvoties, tad mehāniski iznīcinot pirmo paaudzi, nākamās būs mazākas.

Kā pagatavot un lietot šķidrumu augļkoku apsmidzināšanai


Cīņā ar laputīm var izmantot šķidrumu, kuru var diezgan vienkārši pagatavot mājās pats. Valsts augu aizsardzības dienesta speciālisti šim nolūkam iesaka lietot nātru uzlējumu.

Darba šķidruma sagatavošana smidzināšanai nepieciešams: Svaigas (75 grami litrā) vai kaltētas (15 grami litrā) nātru lapas. Jāizvēlas tikai tīras lapas vai nepieciešamības gadījumā tās jānomazgā. Vislabāk izmantot jaunos nātru dzinumus.

  • Nātres sasmalcina un iemērc dzeramajā ūdenī.
  • Nātres mērcē 3 4 dienas un tur siltā vietā (plus 20 grādos pēc Celsija).
  • Šķidrumu apmaisa katru dienu.
  • Šķidrumu izfiltrē un atšķaida to uz piecām daļām dzeramā ūdens, uzglabā noslēgtā marķētā traukā. Jāizmanto tāds ūdens, kuram pH ir 6,5.


Lietojot kā mulču: Sajauc izžāvētus sausus nātru lakstus ar mulčas materiālu 83 gramu nātru laksti uz vienu kilogramu mulčas materiāla.

Foto: Shutterstock

Apsmidzināt nepieciešams tieši pašas laputis. Smidzināt nepieciešams pavasarī, vasarā līdz augļu vai ogu novākšanai. Lietošana paredzēta viena līdz piecas reizes, minimālais intervāls ir 7 dienas, bet parasti 15 dienas.

Deva 4,5 – 13,5 kilogrami uz hektāru, nepieciešamais ūdens daudzums 300 - 900 litri uz hektāru Profilaktisks smidzinājums nav efektīvs!

Saskaņā ar augu aizsardzības līdzekļu reģistru var lietot pieskares iedarbības insekticīdus ("Fastac 50", "Karate Zeon 5 CS", "Kestac 50") vai sistēmas iedarbības insekticīdu ("Actara 25WG"), bet šos līdzekļus nevar nopirkt bez speciālās atļaujas.

Pirms smidzināšanas ir jāiszsver, cik globālā mērogā ir esošais kaitēklis, kādi ir apdraudējumi. Ja kaitēklis ir visur (gan dārzā, gan sētmalē, u.c.), tad nebūs prātīgi smidzināt visu apkārtējo vidi, agresīvi iznīcinot arī derīgos kukaiņus. Tad vēlāk mūs apēdīs ne tikai laputis! Īpaši saudzēt vajadzētu mārītes, zeltactiņas, ziedmušas u.c., atgādina speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!