Foto: Shutterstock

Šī vasara ir bijusi ļoti labvēlīga lapsenēm - tās ir savairojušās lielā skaitā un uzmācīgi spieto gar ievārījuma burkām un dzērienu glāzēm. Tāpat vai ikkatrā dārzā nokritušajā ābolā var atrast pa lapsenei. Ko darīt un kā rīkoties, lai lapsenes turētos pa gabalu no "cilvēku teritorijas"? Žurnāla "100 padomi" speciālisti izpētījuši un sniedz padomus, kā visefektīvāk atbrīvoties no šiem nepieciešamajiem lidoņiem.

Visvienkāršākais risinājums ir visparakstākā ievārījuma burka - ņem plastmasas pudeli un izgriez tai apakšā vidū īkšķa resnuma caurumu. Lej pudelē karoti salda sīrupa vai ievārījuma. Šis kārums kalpos kā lapseņu pievilinātājs. Skrūvē pudelei korķi virusē un pakar pudeli kokā, kura tuvumā lapsenes parasti uzturas.

Lapsenes prot ielīst pdelē tikai virzienā uz augšu, bet ārā uz leju tikt neprot. Tie, kas šo metodi mēģinājuši, diemžēl atzīst, ka šī metode darbojas ne visos gadījumos. Lapsenes gan iemanās no pudeles izlīst, vai arī to ignorē pavisam.

Visiedarbīgākā metode ir cīnīties ar pašu "ļaunuma perēkli" - lapseņu pūzni. Tas ir jāatrod un jāiznīcina. Tomēr to izdarīt nemaz nav tik viegli. Lapseņu māte pūzni sagatavo pavasara mēnešos un vasaras otrajā pusē kukaiņi ir izauguši un dzīvo patstāvīgu dzīvi. Tie pēkšņi var kļūt kareivīgi un to var kļūt bīstami daudz.

Kad pūznis ir atklāts, vislabāk to savākt naktī vai agri no rīta, kār arī vēsā un lietainā laikā, kad dzēlīgie kukaiņi ir mazāk aktīvi. Dodoties cīņā ar lapsenēm, ieteicams nodrošināties ar pretalerģijas zālēm - ja kukainis pamanās iedzelt, zāles nekavējoties jāiedzer.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!