Rabarberu ēšanas sezona tuvojas izskaņai, taču tas nebūt nenozīmē, ka šo vērtīgo augu nevar izmantot arī citiem nolūkiem. Viens no veidiem ir izmantot auga lapas, novārīt tās un, pievienojot pāris sastāvdaļas, izmantot insektu novēršanai dārzā, kā to iesaka darīt portāls homeguides.sfgate.com.

Lai iegūtu dabīgo līdzekli insektu apkarošanai, vispirms jāiegūst rabarberu lapas. Vislabāk, ja tās iegūtas no pašu dārza, bet ja nav iespējas tās dabūt, tad rabarberus ieteicams iegādāties no kāda vietējā zemnieka tirgū. Līdzekļa pagatavošanai nepieciešamas aptuveni četru vidēja izmēra rabarberu lapas.

Noplēs lapas no kātiem un smalki sagriez tās uz koka dēlīša.

Ielej katlā aptuveni četras tases ūdens un liec to vārīties. Kad ūdens sācis burbuļot, pievieno sasmalcinātās rabarberu lapas. Samazini liesmu un vāri uz lēnas liesmas lapas aptuveni 30 minūtes.

Pēc tam noņem kaltiņu no uguns, noliec to drošā vietā un ļauj katliņa saturam pilnībā atzist. Vislabāk to atstāt dzesēties uz nakti. 

Kad katliņa saturs ir pilnībā atdzisis, nokās biezumus ar sieta palīdzību un šķidrumu iepildi citā traukā.

Atsevišķā traukā ielej tējkaroti ar trauku mazgājamo līdzekli (vēlams ekoloģisku) un divas tases auksta ūdens. Samaisi, lai līdzeklis sāk putot un pievieno ziepjūdeni izvārītajam šķidrumam. 

Iemaisi to kārtīgi un tad pārlej kādā pudelē ar pulverizatoru. Izsmidzini līdzekli uz augu lapām, kur nav vēlama insektu klātbūtne. Rabarberu lapās esošās skābes atvaira insektus, tāpēc šis līdzeklis var būt efektīvs risinājums tad, ja negribas apskādēt dārzu ar ķīmiskiem līdzekļiem.

Ievēro!

  • Svarīgi apsmidzināt ar šo līdzekli ne tikai auga lapu virspusi, bet arī apakšpusi. 
  • Ieteicams apsmidzināt ar līdzekli augus ik pēc 2-3 dienām, tikai tad efekts var būt manāms. 
  • Noteikti nesmidzini līdzekli uz augiem vai augļiem, kas tiks ēsti, piemēram, tomātiem, gurķiem vai zemenēm. Līdzeklis drīkst tikt smidzināts tikai uz tām auga daļām, piemēram, lapām, kātiem, bet uz pašiem augļiem un dārzeņiem līdzekli nav ieteicams smidzināt. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!