Foto: Shutterstock

Protams, netrūkst ķīmisko līdzekļu ar ko novērst insektu klātbūtni dažādu augu augšanas procesā, tomēr ne visiem ir vēlme tos izmantot, īpaši tad, ja no auga tiek iegūts kaut kas ēdams. Portāls hanoregoncottage.com atklājis, kā pagatavot efektīvu līdzekli dārza insektu apkarošanā.

Kurš gan nav saskāries ar to, ka siltumnīcā vai dobē sulīgi zaļās bazilika vai gurķu un tomātu lapas ir insektu sagrauztas? Izrādās šādās situācijās var līdzēt ne tikai ar ķīmiskiem līdzekļiem, bet arī ar pašu gatavotu dabisku līdzekli. Kā stāsta video autore, nekad nav manīts, ka kukaiņi būtu beigti kaut kur līdzās apsmidzinātajam augam, tas nozīmē, ka līdzeklis tos tikai aizbiedē, turklāt tik veselīgi augi nav auguši vēl nekad, pirms tika izmantots šis līdzeklis. Tāpēc vien būtu vērts izmēģināt šo līdzekli arī mums!

Nepieciešamais:

  • 2 ķiploka galviņas, katra daiviņa nomizota
  • Bunte ar svaigu piparmētru
  • 2 tējkarotes malti kajēnas pipari
  • Pāris pilieni ekoloģisks trauku mazgāšanas šķidrums
  • Virtuves kombains vai blenderis

Vispirms virtuves kombainā vai blenderī liec piparmētru. Var tikt izmantotas ne tikai lapas, bet arī kāti, jo arī tajos ir daudz ēteriskās eļļas. Pievieno piparmētrām ķiploku daivas un pāris sekundēm ieslēdz ierīci, lai viss sasmalcinās. 

Katlā ielej nedaudz ūdeni, pievieno sasmalcināto piparmētru un ķiplokus, un ielej vēl litru ūdens. Pēc tam pievieno kajēnas piparus. 

Liec katlu karsēties, bet tiklīdz tas tuvojas vārīšanās temperatūrai, noņem to no plīts un liec atdzesēties un ievilkties uz 24 stundām.

Nākamajā dienā visu katla satur izlej caur cietu, lai visas sastāvdaļas paliek sietā, bet šķidrums ielīst bļodā. Bļodas saturam pievieno šķidro trauku mazgāšanas līdzekli un iemaisi to. Pēc tam ielej izveidoto līdzekli pudelē ar pulverizatoru.

Ar izveidoto līdzekli apsmidzini auga lapas un kātus, lai tas būtu pēc iespējas visur noklāts ar to. Video autore stāsta, ka līdzeklis palīdzējis izaudzēt arī gurķu tā, kā tie nav auguši vēl nekad, jo katru gadu tos esot grauzuši dažādi kukaiņi, taču pēc līdzekļa izmantošanas nekas tāds vairs nav novērots. Šī līdzekļa noslēpums, visticamāk, ir specifiskais aromāts un vielas, kuru klātbūtne netīk insektiem, taču, tas nekādā veidā netraucē augu augšanas procesam. 

Video pamācība:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!