Foto: stock.xchng
"Kas tie par baltiem, sīkiem tārpiņiem, kas ielien zemeņu ogās? Tie salien arī ābolos un bumbieros, kad augļi nokrituši zemē. Kā šos kaitēkļus apkarot? Cik kaitīgi tie ir bērniem, ja šos augļus apēd kopā ar tārpiem?" vaicā Vija Talsos.

Pēc Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra entomoloģes Ilzes Apenītes domām, ābolus bojā ābolu tinējs, zāģlapsene vai pīlādžu tīklkode, bet bumbierus - pangodiņš.

Ābolu tinējs aktīvi lido vakaros un naktīs, kad ir silts laiks (virs +18 °C), un dēj olas uz augļu aizmetņiem un lapām. Izšķīlušies kāpuri iegraužas ābolā un pilnībā izēd sēklas. Kaitēkļiem parādoties, lieto augu aizsardzības līdzekļus, piemēram, fastaku (10 - 15 ml preparāta uz 10 l ūdens; darba šķidrumu izsmidzina 250 - 500 m2), sumialfu (5 ml uz 10 l; apstrādā 100 m2) vai deci 2,5 (8 ml uz 10 l; izsmidzina 150 m2 platībā). Kad gaisa temperatūra ir virs +28 °C, var izlaist arī trihogrammas (ar divu nedēļu intervālu), lai iznīcinātu tinēja kāpurus, kuri turpina šķilties. Lai nepieļautu kāpuru tālāku attīstību, sākot ar jūnija beigām, regulāri jāsavāc kritušie augļi un jāaprok vismaz 0,5 m dziļumā,

Augļa serdes virzienā graužas arī ābolu zāģlapsenes kāpuri. Kaitēkļiem raksturīga blakšu smaka. Ierobežo tāpat kā ābolu tinēju.

Pīlādžu tīklkode intensīvi lido maija beigās un jūnijā. Izšķīlušies kāpuri zem ābolu mizas izalo mīkstumu dažādos virzienos, augļi kļūst rūgti. Vienā ābolā var būt pat 20 - 25 kāpuri. Kaitēkļu skaitu var ierobežot, regulāri savācot nobirušos bojātos ābolus, kā arī rudenī rušinot ābeļu apdobes.

Bumbieru pangodiņa kāpuru bojātie augļi deformējas, to iekšpuse ir melna, kaitēkļu izēsta. Vēlāk augļi nobrūnē, sažūst un nobirst. Vienā auglī var būt pat līdz simtam kāpuru. Profilaktiskie pasākumi: vasarā bojātos augļus savāc un aprok vismaz pusmetru dziļi zemē. Ja atstāj turpat dārzā, kāpuri izlien no bojātajiem augļiem, lai iekūņotos un pārziemotu 5 - 12 cm dziļi augsnē.

Kā paskaidroja LLU Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūta profesore Ināra Turka, gatavās zemeņu ogās kaitēkļi kāpuru nemēdz būt. Iespējams, tie ir kādu kukaiņu, piemēram, mēslu mušas, dējumi, kas var attīstīties ļoti dažādās vietās.

Augļu bojātāju klātbūtne parasti liecina, ka tie nav apstrādāti ar ķimikālijām, tomēr tā nav veselīga pārtika. Kāpuri augļus piemēslo ar ekskrementiem, ko izdala no barības trakta kā vielmaiņas produktus. Šādi augļi kļūst negaršīgi, neuzglabājas, bet galvenais - zaudē uzturvērtību. Ja šādus augļus ēd ļoti lielos daudzumos un ilgstošā laika posmā, kaitēkļu izdalītie vielmaiņas produkti ir toksiski gan cilvēkiem, gan mājdzīvniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!