Foto: LETA
"Vēlos uzzināt pēc iespējas vairāk informācijas par ābeļu šķirni "Aļesja": kāda tai ir ziemcietība, slimībizturība, kā ir ar vainaga veidošanu? Kad vācami āboli un cik ilgi tie uzglabājami? Vai 'Aļesja' būtu ieteicama audzēšanai komerdārzā?" raksta Sandris Smiltenes novadā.

Ābeļu šķirne "Aļesja" izceļas ar visai kompaktu augumu. Pat uz spēcīga auguma potcelmiem (piemēram, uz "Antonovkas" sēklaudžiem) potēti "Aļesjas" koki aug kā dabiski puspunduri. Tas ir ērti ģimenes dārziņos, bet komercdārzos šis variants nebūtu ieteicams, jo augļiem rudeņos neveidojas pietiekami koša krāsa. Daudz labāk krāsoti un lielāki augļi izaug uz puspunduru auguma potcelma MM 106 un pundurauguma potcelmiem B9 un Pūre1.

Šīs šķirnes ābelēm raksturīgs diezgan pastāvs vainags, tas nekad nesabiezinās un neaizaug ar liekiem dzinumiem, ir viegli veidojams. Būtiskākais tā veidošanā jauniem kokiem - zaru atliekšana platākos leņķos. Zaru galu īsināšana šai šķirnei nepatīk, to var darīt tikai sevišķas nepieciešamības gadījumos, jo pēc tam nākamajos pāris gados pazeminās ražība. Sākot ražot, zari atliecas paši no augļu smaguma.

Šīs ābeles ir ziemcietīgas, ar labu izturību gan pret kraupi, gan pret augļu puvēm. Var slimot ar lapu koku vēzi.


Katru gadu dod vidēji lielu ražu. Reti kad vajadzīga augļaizmetņu normēšana. Augļi veidojas simetriski un diezgan izlīdzināti pēc lieluma. Tie ir vidēji lieli, lietošanas gatavībā gandrīz viscaur koši sarkani un ļoti izskatīgi. Miza stingra, vākšanas un transportēšanas laikā nesaspiežas, vēlāk glabājot nesavīst.

Augļi vācami oktobra sākumā, bet komercdārzos vākšanas gatavību parasti katrā gadījumā nosaka atsevišķi (to ietekmē arī ābeles potcelms). Izsmeļošāku informāciju par labākajiem vākšanas laikiem un glabāšanas režīmiem var iegūt Pūres Dārzkopības pētījumu centrā un Valsts Augļkopības institūtā Dobelē.

Rudenī augļi ir diezgan paskābi, ar "Serinkas" aromātu. Ēdami pēc janvāra - tad tiem ir patīkami saldskāba garša, stingrs, vidēji sulīgs mīkstums. 'Aļesjas' augļi ļoti labi glabājas pagrabā, vēl labāk - modernākajās ULO tipa glabātavās, kur nepūst un nevīst līdz pat pavasarim.

Tiesa, šīs šķirnes ābeles izrādījušās diezgan izvēlīgas augšanas vietas ziņā. Ļoti mālainā zemē (piemēram, ap Dobeli) augļi ir bālāk krāsoti, turpretī Tukuma apkārtnē, kur ir smilšaināks un vietām dolomīta apakšslāņi, "Aļesjai" izaug izcili skaisti augļi. Tukuma pusē tā pašlaik ir viena no vislabākajām komercšķirnēm, tās stādījumi aizvien paplašinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!