Dārza darbi pamazām iesākas, un čaklākie noteikti aizraujas ar sēšanas un dēstu audzēšanas darbiem, tāpēc portāls TavsDārzs.lv konsultējās ar stādaudzētavas ''Kaliņi'' dārzkopības speciālisti Lāsmu Riekstiņu. Par to, kā pareizi sēt, kam pievērst uzmanību, lai dēsti sekmīgi izaugtu, lasi turpmākajās rindās.

Kā stāsta dārzkopības speciāliste, tad sēšanas laiks ir atkarīgs no plānotā stādīšana laika. Jo agrāk pavasarī iesēj sēklas, jo ilgāks ir dēsta audzēšanas laiks. Piemēram, tomātu stāda izaudzēšana ilgst 50 līdz 60 dienas, sējot tos februārī vai pašā marta sākumā, vai 35 līdz 45 dienas, sējot tos marta beigās, aprīļa vidū.

Paprika jāsēj aptuveni divas nedēļas ātrāk nekā tomāti, parasti februāra beigās, marta vidū. Papriku stādi aug nedaudz lēnāk, kā tomātu stādi, savukārt gurķu stādi optimālos apstākļos aug salīdzinoši ātri, aptuveni 21 līdz 25 dienās. Ja vēlamies tomātus siltumnīcā stādīt uz maija vidu, tad tie jāsēj marta vidū.

Foto: Shutterstock

Sēšana soli pa solim

Tomātu, paprikas sēklas sēj kastītēs kūdras substrātā izklaidus vai rindiņās, apber ar 5-7 milimetru biezu vermikulīta kārtiņu vai kūdru. Jāatceras, ja ber kūdru, tad žūstot tā var veidot garozu, kas var kavēt sēklu dīgšanu. Kastītes novieto siltumā.

Tomātus un paprikas stādus parasti pārpiķē kastītēs vai podiņos, gurķus vislabāk sēt podiņā 1,5-2 centimetru dziļumā un audzēt bez pārpiķēšanas līdz pat stādīšanai.

Latvijā vairums dārza kopēju stādus stāda neapkurināmās siltumnīcās. Šeit stādīšanu var plānot sākot ar 10. līdz 15. maiju, kad jaunos augus vairs tik ļoti neapdraud nakts salnas un augsne ir iesilusi. Augsnei ir jābūt iesilušai. Tomātiem un paprikai tiem vajadzētu būt +12 oC, gurķiem +12 oC līdz +14 oC.

Nedrīkst gurķu, tomātu, paprikas stādus stādīt neiesilušā augsnē, jo tad stāds sāks nīkuļot un aizies bojā. Noteikti tas jāņem vērā, augus stādot agrākos termiņos, jo augsne iesilst lēnāk nekā gaiss siltumnīcā. Arī saulainajās pavasara dienās siltumnīca jāvedina, jo tā būtiski uzkarst, savukārt naktī strauji atdziest.

Foto: Shutterstock

Optimālie apstākļi un piķēšana

Visiem augiem dīgšanas procesā nepieciešams mitrums un siltums. Pamatā dīgtspēja ir atkarīga no substrāta un gaisa temperatūras. Tomātiem tā ir robežās no +22 līdz +25 oC, lielaugļu šķirnēm +24 līdz +26 oC , paprikai +25 līdz +27 oC, ja to neievēro, dīgšana var ieilgt. Gurķiem sēklas vislabāk dīgst, kad augsnes temperatūra ir no +20 līdz +25 oC.

Kad sēkliņas sadīgst, jaunajiem augiem temperatūru par pāris grādiem samazina, lai tie neizstīdzētu. Optimālā temperatūra telpā ir +20 oC dienā un +16 oC naktī. Pēc sadīgšanas jaunos augus aprasina ar siltu un tīru ūdeni. Augsni uztur mitru, bet nedrīkst ne pārlaistīt, ne iekaltēt.

Tomātus un papriku piķē, kad dīgļlapas tiem ir pilnībā atvērušās. Grūtāk šo darbu veikt, ja stādiņi ir izstīdzējuši. Parasti stādiņu substrātā liek tā, lai no augsnes līdz dīgļlapām būtu 2-3 centimetri. Pēc izpiķēšanas atkal temperatūra vēlama par pāris grādiem zemāka nekā pirms tam. Piķēšanu labāk veikt dienā, kad nav spoži saules stari. Ja piķēšanu veic saulainā dienā, nereti jaunais stādiņš noliecas (nedaudz novīst), sevišķi paprikai. Tādos gadījumos stādus var aprasināt ar tīru ūdeni.

Sekmīgu gala rezultātu ietekmē:

Labas sēklas. Labas ir gan profesionālās, gan amatieru šķirnes. Cilvēkam vien pašam sev pareizi jānodefinē, ko viņš grib izaudzēt, un atliek vien izvēlēties to piemērotāko no plašā piedāvājuma. Vairāk par sēklu iegādi uzzini šeit.

Optimāli augšanas apstākļi gaisma, mitrums, temperatūra. Visi šie aspekti ir viens ar otru saistīti. Ja nav iespējas tos nodrošināt, varbūt iegādāties jau gatavus stādus no uzticama dārznieka.

Substŗāta izvēle. Veikalos ir gana plaša izvēle, atliek vien konsultēties ar pārdevēju un izmantot jau esošo pieredzi.

Nekas nebeidzas ar stāda izaudzēšanu. Augs jāturpina kopt, barot un audzēt, jo ir dzīvs organisms, kas prasa rūpes, tad tas arī atalgos savu kopēju ar veselīgu izskatu un bagātīgu ražu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!