Foto: Shutterstock

Nu jau raža gandrīz novākta, un kārtējo reizi jādomā, kā uzglabāt. Ar kartupeļiem problēmu nav, bet ziemas burkāni pagrabā parasti bojājas, pūst. Kā tos vislabāk uzglabāt?

Kā glabāt


Kartupeļiem un burkāniem nepieciešami nedaudz atšķirīgi glabāšanas apstākļi (kartupeļiem optimāla ir +2…+4°C temperatūra un 85–90% relatīvais gaisa mitrums). Uzglabāšanai burkānus vāc līdz rudens salnām, vēlams sausā laikā. Pēc izraušanas lakstus nolauž līdz saknes galvai. Vislabāk to darīt vācot, jo pat neilga burkānu atrašanās kopā ar lakstiem veicina dažādu slimību attīstību, kas vēlāk, glabāšanās laikā, var sabojāt visu ražu. Ja laksti pēc izraušanas vēl kādu laiku ir klāt, burkāni arī ātrāk vīst. Vācot dārzeņus nedrīkst mētāt un ievainot saknes pieres daļu. Pirms glabāšanas bojātie burkāni jāatšķiro, lai mušas kāpuri nenonāktu glabātavā un neturpinātu baroties.

Glabāšanas laikā burkānus bojā dažādas sēnes. Infekcijas attīstās uz ražas vākšanas laikā mehāniski traumētām, kā arī uz mušas kāpuru bojātām saknēm. Dārzos, kur kaitēkļus ierobežo, parasti ir bojāti līdz 2% burkānu, bet nemiglotos sējumos un īpaši mazdārzos mušas kāpuri invadē līdz 14%. Uz tiem glabātavā attīstās baltā un pelēkā puve, un sakņ­augi pūst. Nereti rudenī uz bojātiem burkāniem parādās arī čemurziežu melnā puve, kuras izplatību veicina brūnplankumainības nepietiekama ierobežošana. Burkānu laukos, vācot vēlu ražu, uz augu lapām pastiprinās sausplankumainības un brūnplankumainības izplatība. Brūnplankumainība var inficēt 10–80% augu, slimība no inficētajiem lakstiem pāriet uz saknēm un turpina attīstību glabāšanas laikā. Rudenī strauji mainoties augsnes mitruma režīmam (pēc lietavām), burkānu saknes uz lauka plaisā.

Lai ierobežotu inficēšanos ar puvēm, novāktie burkāni pirms glabāšanas jāsašķiro, uzreiz izvācot no glabātavas bojātās saknes. Dārzeņus vislabāk likt kastēs, saknēm uzberot mitras smiltis un nodrošinot 0…+1 °C temperatūru, 95–100% relatīvo gaisa mitrumu, lēnu gaisa apmaiņu. Bez speciālām iekārtām šādus apstākļus pastāvīgi nodrošināt ir grūti. Pret dažādām puvēm var lietot mikrobioloģiskos augu aizsardzības līdzekļus, tas ir, pagrabā burkānus apkaisīt ar sauso Trihodermīnu.

13 gardas idejas veselīgām ēdienreizēm

Sildošā burkānu biezeņzupa ar ingveru

Foto: iStock
Sildoša un sātīga zupa vēsiem vakariem. Īpaši garda kopā ar ķiploku grauzdiņiem!

Lasīt vairāk

Burkānu un mandarīnu salāti ar saulespuķu sēklām

Foto: iStock
Veselīgu burkānu un mandarīnu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Foto: iStock
Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.

Lasīt vairāk

Burkānu un seleriju biezenis

Foto: Shutterstock
Burkānu un seleriju biezenis izcili papildinās sātīgus cūkgaļas, jēra gaļas vai zivju ēdienus.

Lasīt vairāk

Spageti ar dārzeņiem un sēnēm ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock
Ātri, garšīgi un austrumnieciski - spageti ar dārzeņiem ķīniešu gaumē.

Lasīt vairāk

Burkānu sautējums ar žāvētām plūmēm

Foto: Shutterstock
Dārzeņu sautējuma recepti gavēņa ēdienkartes paplašināšanai iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Asā dārzeņu zupa ar rīsiem

Dārzeņu zupai nebūt nav jābūt garlaicīgai! Šī recepte pilnīgi noteikti tāda nav - zupas garšas noslēpums ir nedaudz neparasta garšas kombinācija, ko veido sildošais čili asumiņš un viegls citrona skābums. Sātīgumam - rīsi.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī sautēti vistas šķiņķīši ar burkāniem sinepju saldkrējuma mērcē

Foto: Vida Press
Cepeškrāsnī gatavotais vistas šķiņķīšu un burkānu sautējums ir ideāla izvēle pusdienām vai vakariņām tajās reizēs, kad nav spēka rosīties pa virtuvi. Atliek vien visu ātri sagriezt, apcept, sabērt cepamtraukā un ielikt cepeškrāsnī, tālāk viss notiek pats par sevi!

Lasīt vairāk

Sāļie sklandu rauši

Zinu, dažus izbrīnīs, bet es nekad mūžā neesmu ēdusi skābputru un nekad mūžā nebiju arī ēdusi sklandu raušus, līdz šai dienai.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sautējums ātrām pusdienām vai vakariņām

Foto: mosfood
Līdz jaunās sezonas dārzeņiem vēl dažus mēnešus jāpaciešas, tomēr, aromātisku veģetāru maltīti iespējams pagatavot jebkurā gadalaikā, izmantojot saldētus dārzeņus. Aprīlis ir īstais laiks, kad, gaidot tuvojošos vasaru, iztukšot ne vien pagraba un pieliekamā krājumus, bet arī saldētavu, kurā vēl no iepriekšējās sezonas noteikti aizķērušies saldēti zirnīši, burkāni, pupiņas u.c. Ja šādu krājumu nav, lieti noder veikalos nopērkamie saldēto dārzeņu maisījumi - kombinācijas ir tik dažādas, ka sev piemērotāko atradīs jebkurš! Saldētie dārzeņi "atsvaidzinās" un lieliski papildinās nedaudz apnikušos kartupeļu garšu.

Lasīt vairāk

Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem

Foto: Shutterstock
Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.

Lasīt vairāk

Tomātu - burkānu zupa

Foto: Shutterstock
Tomātu - burkānu zupa gatavojama kādās 30 minūtes un rezultāts vienkārši fantastisks.

Lasīt vairāk

Burkānu biezeņzupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock
Salda un sildoša zupa rudens vakaram. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!