Foto: Shutterstock
Laika apstākļi ir labi, un gribas kaut ko darīt dārzā. Vai dienās, kad nav sala, drīkst veidot augļukoku vainagus un kaļķot kokus?

"Ja koku miza apžuvusi (lietaina diena nederēs) un ir tik silts, ka ūdens nesalst, augļu kokus var un pat vajag kaļķot, ja tas vēl nav izdarīts," skaidro augļkope Inese Drudze. Taču vainagu veidošana gan jāatliek līdz pavasarim, kad pamatīgu salu vairs nesola. Lai arī laika apstākļi brīžiem ir itin jauki, nedrīkst aizmirst, ka ir ziemas vidus un jebkurā brīdī var uznākt bargs sals. Ja koki pirms tam būs apzāģēti, ar svaigām brūcēm, pat dažu dienu pamatīgs aukstums var nodarīt lielus postījumus. Vairāk par koku kaļķošanu vari uzzināt šajā rakstā.

Patlaban var vēl apgriezt vīnogas, ja tas nav izdarīts.

Liek lietā PVA līmi

Ja agrāk kaļķošanas līdzeklī ieteica iemaisīt arī kūtsmēslus vai pat mālus, kas padarīja masu biezu un grūti klājamu, tagad iesaka izmantot modernākas sastāvdaļas. Vienkārši lietojams ir veikalos nopērkamais gatavais līdzeklis kaļķošanai, taču tas ir samērā dārgs.

Lētāk kaļķojamo līdzekli ir gatavot pašam. Veikalā nopērk dārza kaļķus vai krītu un iemaisa ūdens spainī. Koncentrācija ir laba, ja, pamēģinot uzpindzelēt uz virsmas, paliek balta švīka. Spainim šķidruma pielej glāzi PVA līmes. Pietiks ar vienu mazo pudelīti, ko pārdod kancelejas preču veikalos. Lielam dārzam līmi izdevīgāk iegādāties būvniecības preču veikalos lielāka tilpuma iepakojumā. Kā saistviela līmes vietā derēs arī klīsteris, kādu kādreiz mājās vārīja tapešu līmēšanai. To pievieno apmēram litru uz spaini baltuma. Sēņu ierosinātu slimību un augļukoku vēža profilaksei var pievienot pa tējkarotei vara un dzelzs vitriolu.

Visilgāk turas ūdens emulsija

Visvienkāršāk lietojams kaļķojamais materiāls ir būvniecībā izmantojamā baltā ūdens emulsija (svarīgi, lai krāsa ir uz ūdens bāzes). Derēs gan āra, gan mitrām iekštelpām (vannasistabai) paredzētā. Krāsā var iemaisīt vara un dzelzs vitriolu (pa vienai tējkarotei uz 10 l krāsas). Ja krāsa bieza, to var atšķaidīt ar ūdeni. Krāsotie stumbri būs izteikti balti, taču ieguldītais darbs un nauda atmaksāsies – krāsojums turēsies gadus piecus. Tāpēc šo metodi kā ekonomisku un labu sākuši lietot arī lielaudzētāji.

Jutīgos var iepakot

Ja gribas rosīties dārzā, augļkope iesaka jaunos vai jutīgākos kokus un krūmus ietīt. Pat ja bargs sals neuznāks, pakojums noderēs pret saules apdegumiem vai grauzēju nedarbiem. Augu aptīšanai izmanto agrotīklu, tapetes vai avīzes. Vēl par dažādiem segšanas materiāliem vari izlasīt šeit.

Kā materiālu stiprinātājs derēs parastais kancelejas skavotājs. Ar to kokam var sabūvēt jaukas tūtiņas vajadzīgajā garumā un platumā. Ja dārzs ar šādām mūmijām nešķiet glīts, var izmantot salmu segas, dažādus citus lētos paklājiņus. Glīti izskatās niedru slieteņi vai segas. Var arī riskēt un atstāt pakošanu uz pēdējo brīdi, taču pirms sala zarus sasien kompaktā buntītē ap koku. Kamēr zeme nav sasalusi, apsprauž mietiņus, noliek pa rokai tinamo materiālu. Sākoties bargam salam, viegli varēs aptīt augu, neaplaužot zarus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!