Foto: Shutterstock

Gan lielākiem, gan arī mazākiem dārziem vienmēr var pielāgot piemērotāko augu izvēli. Tā kā lielākas grūtības sagādā izvēlēties augus maziem dārziem, tad portāla apartmenttherapy.com apkopotie ieteikumi būs vērtīgi tiem, kam šādas izvēles pārdomas ir aktuālas, turklāt vairumu no šiem augiem var audzēt arī uz balkona.

Visi šie ieteicamie augļi un dārzeņi maziem dārziem var tikt audzēti gan tradicionālās dārza dobēs vai arī speciālās dārza kastēs, kas ļauj ierobežot dārza izveidi. Savukārt tiem, kam nav iespēja dārzu izveidot piemājas pagalmā vai apkārtnē, idejas var aizņemties mazdārziņa izveidei uz balkona, arī tas ir iespējams.

Zemenes

Zemenes varētu būt tas augs, ko savā dārzā gribētu ieviest ikviens, un labā ziņa ir tā, ka zemenes patiesi iekļautas arī mazdārziņu veidošanas sarakstā. Tās var tikt audzētas vertikāla veida dārzos, neaizņemot daudz vietas vai arī dārza kastēs, kur nezāles augs krietni mazāk. No šķirnēm var izvēlēties kādu nokareno šķirni, piemēram, ‘’Rujana’’, ‘’Sweet Fresca’’. Audzējot mazā dārzā vai uz balkona zemenes, svarīgi tās neiekaltēt, regulāri mēslot ar speciālo puķu vai zemeņu mēslojumu un pienācīgi laistīt, tad arī augam būs spēks ražot ogas.

Tomāti

Ar tomātu audzēšanu jāzina vien tas, ka tiem nepieciešams siltums, gaisma un regulāra laistīšana, tad tie spēs izaudzēt sulīgu ražu arī mazākos dārzos, ne tikai plašās siltumnīcās. Arī tomāti nav izņēmums un tie itin labi spēs sevi pierādīt arī dārza kastēs un podos, galvenais tiem nodrošināt spēju vīties uz augšu ar kādiem mietiem, siltu vai pat karstu vietu un mitrumu. Ne reizi vien dzirdēts, ka tomāti tikuši izaudzēti uz balkona, tas vien pierāda to, ka nekas nav neiespējams. Tomātu audzēšanai uz balkona vai citās mazās vietās, jāņem vērā, ka vislabāk izvēlēties zemu tomātu šķirnes ar nelieliem augļiem, jo tad tie nebūs arī tik prasīgi mēslojuma ziņā. Kā dažas šķirnes var minēt ‘’Minibel’’, ‘’Primabell’’ un ‘’Dolce Vita F1’’. Ķiršu tomāti noteikti nebūs piemērotākā izvēle, jo tiem ir tendence veidot plašu krūmu un līdz ar to arī aizņemt daudz vietas.

Paprika

Līdzīgi kā tomātiem, arī paprikai nepieciešams liels saules daudzums, taču vietas ziņā tas spēj izaugt arī ne tik lielā platībā, galvenais, lai tie spētu netraucēti augt uz augšu. Interesanti, ka audzējot telpās viengadīgo papriku, tā var augt arī vairākus gadus pēc kārtas. Paprikas audzēšanai nepieciešama irdena, barības vielām bagāta augsne un tā jāaudzē siltā un gaišā vietā, tāpat augs bagātīgi jālaista un vismaz reizi nedēļā jāmēslo, neatkarīgi no tā, vai tā tiek audzēta uz balkona vai mazdārziņā.

Garšaugi

Garšaugu audzēšanai nudien nav nepieciešams daudz vietas, tāpēc ar to daudzumu var aizrauties pat vismazākajos dārzos. Ja nav iespējas audzēt dārzeņus, augļus vai ogas, tad prāvs daudzums ar svaigiem garšaugiem atspēkos visu, turklāt nekas tā nespēj papildināt ēdiena garšu, kā tikko plūkti garšaugi. Noteikti papildini savu mazdārziņu ar bazilika šķirnēm, piparmētru, timiānu, oregano, pētersīļiem, maurlokiem un citiem zaļumiem, kas atbilst garšu kārpiņu gaumei. Salvija un rozmarīns prasīs nedaudz vairāk vietas, taču arī šie garšaugi būtu pelnījuši vietu topošajā mazdārziņā.

Gurķi

Vai spēj iedomāties, ka uz balkona vai savā mazdārziņā noplūc tikko izaugušu gurķi? Tas noteikti nav nekas neiespējams arī mazās dārza platībās, jo gurķu audzēšanai nav nepieciešams plašums, bet gan zināmas rūpes, tad arī sulīgā raža nepaliks nepamanīta. Vairums uzskata, ka gurķu audzēšanu var uzdrīkstēties tikai plašo siltumnīcu īpašnieki, patiesībā tie itin labi izaugs arī mazos dārzos un pat uz balkona. Šādā gadījumā jāizvēlas šķirnes ar mazākiem gurķiem, piemēram, pipargurķiem, kuri izaugs 8-10 cm gari. Viena no pārbaudītajām šķirnēm ir ‘’’Ministars F1’’.

Citrusaugi

Mazos dārzos vai balkona mazdārziņos var tikt audzēti arī citrusaugi, lai arī cik neiespējami tas neizklausītos. Citrusaugu audzēšana ir patīkama arī smaržas ziņā, jo aromātiski ir ne tikai augļi, bet arī auga lapas. Tā kā šo augu audzēšana neprasa daudz vietas, var izvēlēties audzēt gan tradicionālos citronus, gan arī laimu, apelsīnus, mandarīnu, greipfrūtu, kumkvatu un citu citrusu augus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!