Zemeņu sezona jau kādu laiku noslēgusies, un arī aveņu riets pamazām tuvojas, taču, apvienojot šo ogu labākās īpašības, pašā pilnbriedā šobrīd pieejamas zemeņavenes, kas daudziem ir eksotisks pārsteigums. Kas tās īsti ir par ogām, kā tās pareizi audzēt un kāda, galu galā, ir pati raža, portālam ''Tavs Dārzs'' skaidro stādaudzētavas ''Liepas'' pārstāve Baiba Borherte-Smiļģe.

Aveņzemenes vai zemeņavenes?

Vieni eksotiskā paskata ogas dēvē par zemeņavenēm, citi par aveņzemenēm, bet vēl kāds par zemeņu fizāļiem, taču, lai vai kā tās tiktu dēvētas, runa ir par vienām un tām pašām ogām, kas koši rotā krūmus tieši šobrīd. Kā stāsta ogu pazinēja, tad zemeņaveņu raža ir tieši augustā un tā ilgst līdz pat salnām, tāpēc var pat teikt, ka šis krūms paildzina vasarīgo ogu sezonu. Lai arī neparastās ogas nav visiem labi zināmas, arvien biežāk tās tiek izvēlētas dārza apstādījumos, jo stādi ir ļoti viegli kopjami, un ogu raža ir fantastiska – saldeni sulīgas, sārtas un lielas ogas, kas ir gardas pašas par sevi svaigā veidā, taču var tikt izmantotas arī ievārījumu un želeju gatavošanā. Tiem, kam nav bijusi tā veiksmīgākā pieredze ogu baudīšanā, jāzina, ka vislabāk ogu garšu var novērtēt tad, ja tās ir pilnībā nogatavojušās. Negatavas vai jau pārgatavojušās zemeņavenes var šķist ūdeņainas.

Zemeņaveņu krūmu audzēšana

Stādam ir nepieciešama labi izgaismota vieta, auglīga, labi drenēta, vāji skāba augsne (pH 5,7 – 6,7) ar bagātīgu organisko vielu daudzumu. Audzēšana esot ļoti viegla, jo augs labi pārziemo bez pārsegšanas, tas neslimo, turklāt vairojams ar sakņu atvasēm. Stādaudzētavas pārstāve gan piemin, ka zemeņavenes ir ļoti ložņājoši augi, tāpēc vieta jāizvēlas tāda, kur krūmi netraucētu citiem augiem, vai arī apstādījums jāierobežo ar malām un jumtu.

Krūms izaugot 60 centimetru augsts, ar tumši zaļām lapām, lieliem, baltiem ziediem un koši sarkanām, kārdinošām ogām. Krūms ražo visu vasaru uz viengadīgiem dzinumiem, ko rudenī, pēc ogu novākšanas, zemu nogriež, neatstājot celmus, stāsta speciāliste.

Kas attiecas uz ogu ražas bagātību, stādaudzētavas pārstāvji vienmēr atgādinot, ka bagātīgākā augsnē ogas būs vairāk un arī lielākas, taču arī mazās ogas būs gana gardas un attaisnos cerības jau pirmajā ražas gadā. Eksotisko ogu krūms esot ļoti ātri augošs, gluži kā nezāles, tāpēc jau pēc pāris gadiem ar ogām varēšot lutināt arī draugus un kaimiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!