Šajā sezonā lielveikalu piedāvājumā aktuāli ir ne tikai sulīgie mandarīni, bet arī granātāboli, kas patīkami kraukšķ un ar saldi skābo garšu atkal un atkal atgādina augļa nepārspējamo garšu. Ja visi zinām, kāds izskatās granātābols, tad ne visi ir redzējuši un varbūt tikai neliela daļa nojauš, kā augļi aug, jo mūsu platuma grādos granātābolu koki nav sastopami.

Izrādās, ka granātābolu sulīgums novērtēts jau ļoti sen, jo tas tiek uzskatīts par vienu no senākajiem augļu kokiem, kas kultivēts tieši vērtīgo augļu dēļ. Granātābols dabā aug kā koks ar dzeloņainiem zariem, tāpēc ražas novākšana nepieredzējušiem var būt sarežģīta, augam ir gaiši zaļas un pacietas lapas, taču ziedi bezgala skaisti – krāšņi, spilgti sarkani un tik dekoratīvi, ka varētu likt vāzē un priecāties par to daili.

Granātābolu koks var augt pat vairākus simtus gadu, tāpēc arī auga izmēri var sasniegt iespaidīgus skaitļus – piecus metrus garumā un pat trīs metrus apkārtmērā. Viens labi izaudzis granātābola koks var dot aptuveni pat 50 kilogramus augļu ražu.

Dabā novērot augošos granātābolus var Vidusjūras piekrastē, Tuvajos Austrumos, Dienvidāzijā, Austrālijā, Dienvidamerikā un, protams, Āfrikā, taču iespaidīgākās granātābolu plantācijas var iepazīt Afganistānā, Armēnijā, Indijā un Pakistānā. Ņemot vērā vietas, kur aug šie augļu koki, nav brīnums, ka tos neizaudzēt mūsu klimatiskajos apstākļos, jo pie mums gluži vienkārši siltuma un saules ir mazāk, nekā nepieciešams.

Foto, kā aug granātāboli:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!