Foto: Uldis Muzikants
Pērn nekāda lielā tomātu raža nesanāca. Kaimiņiene ieteica stādīt hibrīdās šķirnes, kas ir izturīgākas. Vai tās ir modificētas? Cik tomātu stādu vajag vienai ģimenei, jo šie hibrīdie stādi bieži vien aug lielāki, līdz griestiem. Jautā Zaiga Rēzeknē.

Dārzeņkopis Aivars Presnikovs savas ģimenes dārzniecībā audzē tikai hibrīdās tomātu šķirnes. Viņš skaidro, ka profesionālie dārznieki, kas rēķinās ar ienākumiem no tomātu siltumnīcas, izvēlas audzēt hibrīdās šķirnes, jo viņiem ir svarīgi iegūt labu ražu un stādīt augus, kas slimotu pēc iespējas mazāk. Tomāta augums gan atkarīgs no katra hibrīda īpašībām. Var izvēlēties arī tomātu augļu lielumu, formu un krāsu. Plaša izvēle ir arī hibrīdiem, ne tikai tā sauktajām amatieru šķirnēm.

Hibrīdi nav modificēti

Hibrīdās šķirnes apzīmē ar burtu F – hibrīds. Tas nenozīmē, ka tas ir modificēts augs. Tādus pie mums Latvijā pat nav atļauts audzēt. Hibrīdi paši no sevis veidojas daudziem augiem dārzā, piemēram, ķirbjiem, burkāniem. Tie viegli krustojas, un bez īpašas aizsardzības šķirni neizdosies pasargāt. Tas nozīmē, ka nākamgad no sēklas izaugs nevis tāda pati šķirne, kā tika iestādīts, bet izskaldīsies dažādas variācijas, augi būs atšķirīgi. Tomātiem salīdzinoši šķirnes īpašības nākamajām paaudzēm var saglabāt labāk, jo tie tik viegli nekrustojas. Taču arī tas var notikt, ja tomātu ziedus apciemo kamene ar savu dūšīgo snuķīti.

Veikalos nopērkamās hibrīdās šķirnes ir radītas, krustojot augus mērķtiecīgi, lai panāktu vēlamās auga īpašības.

Ir uzskats, ka hibrīdo šķirņu tomāti ir cietāki, ar stingrāku mizu nekā daļa amatieru šķirņu. Ja tā šķiet, tad ieteicams siltumnīcā iestādīt gan hibrīdās šķirnes, lai noteikti būtu laba raža, gan amatieru šķirnes, kas garšo ģimenei. Vasaras otrajā pusē, kad sāksies tomātu slimošanas laiks, vislabāk varēs novērtēt hibrīdo šķirņu spēju pretoties dažādām puvēm un pielāgoties laika apstākļiem.

Nestāda pārāk biezi

Gan hibrīdiem (sevišķi liela auguma), gan visiem citiem tomātiem svarīgi, lai tos nesastādītu pārāk biezi. Ja augiem būs nodrošināta pietiekami laba ventilācija, gaisa apmaiņa, labi piekļūs gaisma, augi būs veselīgāki, labāk ražos. Turklāt nesabiezinātos stādījumos katru stādu var labāk apkopt un laikus pamanīt pirmās slimību pazīmes.

Savā siltumnīcā Aivars augus stāda ielabotā augsnē, rindās 45–50 cm atstatu citu no cita. Starp rindām atstāj apmēram metru platumu.

Stādot nelielās, neapkurināmās piemājas siltumnīcās, stādus var izvietot arī citādi, piemēram, šaha lauciņu veidā. Taču kopīgais aprēķins varētu būt – ne vairāk kā pieci augi uz diviem kvadrātmetriem dobes.

Foto: Shutterstock

Ja ir neliela siltumnīca ar tradicionālu iekārtojumu, kad celiņš pa vidu un abās pusēs pa dobei, pilnīgi pietiks, ja katrā malā dēstīs vienu tomātu rindu. Nav pareizi cerēt, ka raža būs lielāka, ja stādu tiks sabāzts vairāk.

Stādus, kam siltumnīcā vietas nepietiek, prātīgāk iestādīt dārza dobē.

Ja kāda ar F apzīmētā šķirne sevišķi iepatikusies, no tās var mēģināt ievākt sēklas. Nākamajā gadā dažus stādus var iesēt eksperimentam. Visbiežāk izaugs raiba atšķirīgu stādu kompānija, taču var gadīties, ka šī šķirne tomēr ir noturīga un izaug tomāti, kā iecerēts.

Hibrīdajām šķirnēm tomāti ir diezgan līdzīga auguma. Tas labi noder, plānojot to lietojumu – no ķekara derēs visi. Piemēram, izvēlas konservēšanai, pildīšanai vai salātu gatavošanai paredzēto izmēru.

Labs komplekts ģimenei

Ģimenes vajadzībām pietiek ar 20 tomātu stādiem, uzskata dārzeņkopis. Protams, tas atkarīgs no tā, cik liela ģimene, cik daudz ēd un konservē. Šķirnēm jābūt tādām, par kuru kvalitāti un ražību ir pārliecība, tātad – hibrīdajām. Protams, papildus eksperimentam var iestādīt dažādus mazdārziņiem paredzētos brīnumus. Daudzi šīs kolekcionāru šķirnes pērk arī amizanto nosaukumu pēc vai tāpēc, ka atbilst kopēja zodiaka zīmei u.c. Tomēr šīs pazīmes negarantē arī labu ražu.

Pamatražai ieteicams 'Panekra F1' – augļi sarkani, 280–300 g smagi, ar nelielu ribojumu. Garšīgi. Viegli kopjami. Labi apziedas arī karstā laikā. Izturīgi pret lapu brūno pelējumu.

'Baribine F1' – augļi intensīvi sarkanā krāsā, ap 150 g smagi. Agrīni. Izturīgi pret lapu brūno pelējumu.No katras šķirnes pietiks ar pieciem stādiem.

Cepšanai, picām un konservēšanai piemērota šķirne ir 'Seviocard F1' – iegarenas formas augļi, ap 120 g smagi. Gardi, ērti sagriezt šķēlēs, jo mīkstums neiztek. Izturīgi pret slimībām. Stāda trīs stādus.

Garšīgai ēšanai – 'Mamoru F1' augļi ir aveņsārti, gardi. Auglis ap 200 g smags, neplaisā. Stāda divus stādus.

'Rugantino F1' ir uzlabots senās šķirnes 'Vērša Sirds' radinieks. Auglis ar ribojumu, ap 170–190 g smags. Izturīgs pret lapu brūno pelējumu, nogatavojoties kļūst samērā mīksts. Arī pietiks ar pāris stādiem.

Dekoratīviem salātiem, piknika uzkodām – 'Cheramy F1', kas ir tā sauktie ķiršu tomāti. Augļi stingri, ap 16 g smagi. Labi glabājas. Laba izturība pret dažādām slimībām. Droši var stādīt trīs stādus – jaukie gardie auglīši ir topā gan lielajiem, gan bērniem.

Vēl martā droši var sēt tomātus, kas paredzēti stādīšanai neapkurināmās siltumnīcās. Divos mēnešos stāds būs gatavs un lielākās salnas beigušās. Vairāk par tomātu sēšanu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!