Selerija ir vērtīgs un veselīgs augs, kuru vērts ieviest ēdienkartē katram no mums, īpaši tagad, kad organisms burtiski pieprasa lielākas vitamīnu devas. Mēs pazīstam sakņu, kātu un lapu selerijas, un katra no tām aug savā laikā. Dažiem tas var šķist neticami, taču no selerijas kāta var izaudzēt zaļumus, kurus pēc tam izmantot jebkuras maltītes papildināšanā.

17 apart

Portāla ''17 apart'' veidotāji ir veikuši praktisku eksperimentu, iegādājoties veikalā selerijas kātus un izaudzējot no tiem sulīgus zaļumus. Rezultāts – pārsteidzoši labs, ko vērts pamēģināt arī mums. Izmanto selerijas kātu kādā gardā maltītē, bet kāta galu pietaupi šādu zaļumu izaudzēšanā. Interesanti, ka izaugušie zaļumi augs vēl ilgi, un ja tiem būs atbilstoši apstākļi, tie izstiepsies garos kātos.

Lai iegūtu sulīgi zaļās selerijas lapas, būs nepieciešams selerijas saknes atlikušais gals, metāla bundža, augsne, ūdens un neliela pacietība. Lai augs labāk augtu metāliskajā bundžā, izdur tai caurumus apakšā, lai tur cirkulētu gaiss un kāti neiepūtu. 

17 apart

Noskalo selerija kātu un ieliec to nelielā bļodiņā, tasītē vai kādā traukā, kas piepildīts ar siltu ūdeni. Novieto šo trauku saulainā vietā, piemēram, uz palodzes un novieto kātu tā, lai tie stieptos uz augšu. Šajā eksperimentā selerijas kāts tika ūdenī turēts aptuveni nedēļu. Pa to laiku dzeltenās lapas kļuva zaļākas. Arī audzējot mājās, pievērsties kātu pārstādīšanai var tikai tad, kad lapas viducī ir redzamas zaļā krāsā.

17 apart

17 apart

Ieber bundžā augsni, un ieliec tajā pa vidu nedaudz izdīgušo sakni, lai kāti būtu nosegti ar zemi, bet lapas nedaudz stieptos ārpusē.

17 apart

Tagad seko regulāras rūpes par selerijas laistīšanu. Tas jādara regulāri un pietiekami, lai kāti tiktu nodrošināti ar pietiekami daudz barības vielām.

Ja selerija tiks regulāri laistīta, tad jau pēc nedēlas parādīsies pirmās zaļās lapas, un tās turpinās augt vairāku nedēļu garumā. 

17 apart

Atceries!

  • Ūdens tasītē vai bļodiņā, kur sākotnēji tiek ielikts selerijas kāts, ir jāmaina ik pārdienas. 
  • Lai izaugtu zaļās lapas, selerijai jāaug pēc iespējas saulainākā vietā. 
  • Kad selerija pārstādīta podiņā vai bundžā, tā ir regulāri jānodrošina ar mitrumu. 
  • Lai lapas būtu sulīgākas un zaļākas, apsmidzini seleriju un tā lapas ar ūdeni. 
  • Pat tad, ja lapas ir jau krietni izaugušas, nepārstāj to bagātīgi laistīt, jo tas var papildināties ar jauniem zaļumiem. 
  • Lai augsne būtu bagātīgāka, papildini to ar speciālām barības vielām vai minerālmēsliem.
  • Šo pašu metodi var izmantot pavasarī, kad zaļumi jau tiek sēti dobē. Tad, kad parādījušies pirmie zaļie dzinumi, iestādi kātus zemē un krietni ātrāk tiksi pie svaigiem zaļumiem. 

Šādi izskatās izaugusī selerija pēc pieciem mēnešiem, kas regulāri kopta un laistīta. 

17 apart

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!