Foto: Shutterstock
Saulainās rudens dārza ogas ķirbji ienākuši mājokļos, jo ražas novākšanas laiks jau sagaidīts un nu atliek vien pienācīgi tos glabāt arī vēlākam laikam. Lai veselīgo ogu uzglabātu līdz pat pavasarim, kad vitamīnu rezerves noteikti būs jāuzņem, ņem vērā šos ķirbju glabāšanas padomus.

Līdz salnām jāglabā ārā

Kā zināms, tad atšķiras glabāšanas priekšnoteikumi katram dārzenim un auglim, arī ķirbis nav izņēmums, un ir pāris nianses, kas jāievēro, lai tam būtu nodrošināti labvēlīgi apstākļi. Svarīgi pēc ražas novākšanas ķirbi uzreiz nenovietot iekštelpās, vispirms tie jāsaliek uz kāda paliktnīša ārā, piemēram, lieveņa, trepēm vai uz dārza galda, lai tas piepildās ar saules enerģiju, kļūst saulaināks un nobriest pilnībā. Dārzkopības žurnālos raksta, ka ķirbjus ārā var uzglabāt līdz pat pirmajām salnām, un tad, kad gaiss kļuvis vēsāks, jāmeklē pastāvīga mājvieta iekštelpās. Svarīgi zem ķirbja šajā laikā palikt kādu šķīvi, kartona plāksni vai dēlīti, lai tas no mitruma nesabojājas, piemēram, ja izlikts zālē. Interesanti, ka pat tādi ķirbji, kas novākti ir bāli, glabājot saulītē iekrāsosies oranžāki.

Piemērotākā vieta istabā

Ķirbjiem piemērotas vēsas vietas, tāpēc pagrabi, kur nav pārāk zema temperatūra, tiem būs ļoti piemērota vieta. Tomēr visbiežāk ķirbjus glabājam iekštelpās, un šajā izvēlē jāievēro, ka skapja augša nebūs tā piemērotākā vieta, jo tur gaiss ir siltāks. Vislabāk tiem atrast vietu uz grīdas, jo tur būs visvēsāk, turklāt tādā veidā var veidot dekoratīvas kompozīcijas. Starp citu, svarīgi ķirbju uzglabāšanā arī ievērot to, kā ķirbis novietots uz grīdas. Ne viens vien dārzkopis iesaka tos nolikt tieši tā, kā audzis – balstītos uz tās pašas vietas, kas bija vērsta pret zemi dobē. Noteikti nevajag ķirbi glabāt apgrieztu otrādi, tāpat nevajadzētu bieži mainīt vietu to glabāšanai. Ja tiks ievērotas šīs pāris nianses, ķirbji labi uzglabāsies līdz pat martam un aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!