Lielākajai daļai dārznieku strādāt dārzā ir patīkami un relaksējoši, pat, ja tas prasa papildu piepūli. Rudens ir tas laiks, kad dārzs ir jāsagatavo ziemas guļai, taču tas nebūt nesamazina veicamo darbu skaitu. Rudens ir vispiemērotākais laiks dārza atjaunošanai un sagatošanai nākamajai pavasara sezonai. Tāpēc Fiskars sadarbībā ar dārzkopi Agni Grauduli ir izveidojis būtiskāko rudenī veicamo dārza darbu sarakstu.

Rudenī kokiem un krūmiem veic virspusēju apgriešanu. Zaru apgriešana nevar būt pašmērķis, tam ir jābūt iemeslam un vajadzībai. Zaru apgriešanas un vainaga veidošanas mērķis ir izaudzēt veselīgu, spēcīgu un proporcionāli vai konkrētai vietai domātu augu.

Tiem augiem, kas noziedējuši vasarā un vēl nav paspēts nogriezt noziedējušās ziedkopas, tas būtu jāizdara ar steigu (spirejas u.c.). Augus, kurus paredzēts ieziemot ar piesegšanu (vīnogas, rozes u.c.) apgriež, lai augus varētu piesegt atbilstoši konkrēto augu zarojuma veidošanas pamatprincipiem.

Tāpat apgriež nokaltušos un aplauztos zarus līdz dzīvai koksnei vai veselai vietai.

Zaru apgriešanai izvēlas piemērota modeļa dārznieka šķēres. Parasti tiek grēkots ar pārāk maziem instrumentiem, cenšoties nogriezt pārāk resnus zarus. Šķēres ar gariem rokturiem lieti noder, lai piekļūtu grūti aizsniedzamām vietām. Rupjākiem zariem iesakām izmantot liektās zaru šķēres ar pārnesumu, taču dažos gadījumos, kad jātiek galā ar vislielākajiem sazarojumiem, nāksies ņemt rokā zāģi.

Pārbaudiet zālienu, vai tajā nav palikušas nezāles pirms ziemas guļas. Ja ir, tad ir pēdējais laiks ķerties klāt to iznīcināšanai. Fiskars skaidro, kāpēc to ir svarīgi izdarīt tieši pirms ziemas iestāšanās:

Ir divi nezāļu tipi, kur katram no tiem ir savs izlatības veids: viengadīgās nezāles noslēdz savu augšanas ciklu vienā sezonā, un tad tās iznīkst. Daudzgadīgo nezāļu mūžs ir vairāk nekā divi gadi. Lielākā daļa nezāļu turpina pārziemot. Ravēšanas darbi būtu jāveic rudenī, līdz pirmā sala atnākšanai. Tas ietaupa laiku pavasarī. Kompostējot nezāles, izmantojiet biokompostētāju, tas novērsīs nezāļu sēklu izplatīšanos ar kompostu.

Septembrī, kad lielākā daļa koku lapu ir sagūlušas uz zāliena, tās jāsteidz nogrābt, jo nenovāktās lapas atņems zālienam gaismu un veicinās sausu, brūnu plankumu veidošanos un sūnas augšanu. Laba metode kritušo lapu savākšanai ir pārbraukt pāri ar pļaujmašīnu - savēcēju. Pēdējo reizi pļaujiet savu zālienu oktobra vidū, ļaujot tam uz ziemu nedaudz ataugt, bet ar aprēķinu, lai zāle nesāktu izgulties. Atstājamais zāliena augstums uz ziemu ir apmēram 5 centimetri.

Rudens ir ļoti labs laiks augu pārstādīšanai, jo augsnē, pateicoties regulāram lietum, ir pietiekoši daudz mitruma. Zeme kopš vasaras un rudens joprojām ir silta, tāpēc augiem ir pietiekoši daudz laika, lai pierastu pie jaunās vietas un veidotu jaunas saknes. Stādot un pārstādot augus, svarīgākais ir pienācīgi sagatavot augšanas vietu - atbilstošā dziļumā un izmērā. Šis ir arī vispiemērotākais pavasara sīpolpuķu stādīšanas laiks - narcišu, tulpju, krokusu un citu.

Darzniekeim.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!