Foto: Shutterstock
Jau pavisam drīz zemi pārklās balta sniega sega, bet līdz tam laikam dārzā jāveic virkne darbu, lai augus sagatavotu aukstajam periodam. Arī krūmmellenes nevar atstāt bez ievērības, jo tās rudenī jāapčubina, lai nākamgad varētu lepoties ar ogu bagātību.

Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) un melleņu audzētāju apvienības pārstāve Māra Rudzāte "Tavs Dārzs" pastāstīja, ka pašlaik jau ir nokavēta krūmmelleņu bagātīga saliešana ar ūdeni, kas parasti ir viens no veicamajiem darbiņiem.

Pašlaik krūmmellenes var palutināt ar kālija magnēzija devu vai superfosfātu. "Krūmmellenes var nomulčēt ar priežu mulču vai arī kūdru," stāsta Rudzāte. Ja nepieciešams, augsni vai mulču var arī samiksēt. Savukārt ziemas gaidās krūmmellenēm var apspraust apkārt egļu skujas, kā arī tām aplikt apkārt žogu, kas pasargās no dzīvniekiem.

Savukārt zemnieku saimniecības "Abullāči" pārstāvis Pauls Kantāns iesaka ne tikai rudens laikā parūpēties par mulčošanu, bet arī par lapu novākšanu. "Mazajās saimniecībās un mazdārziņos lietderīgi būtu novākt nobirušās lapas, bet lielās saimniecības jau pašas gudras, kas ir jādara ar krūmmellenēm," norāda Kantāns.

Viņš norāda, ka laikā, kad gaisa temperatūra būs noslīdējusi zem nulles atzīmes, tad var sākt domāt par mulčēšanas darbiem. Piemēram, Kantāns iesaka krūmmellenes mulčēt ar sūnu kūdru. Taujāts, vai rudenī nevajag krūmiņus apgriezt, "Abullāči" pārstāvis rosina to labāk darīt pavasarī, jo tad varēs labāk redzēt, kuri zari ir vai nav pārcietuši ziemas auksto periodu.

Arī Kantāns iesaka krūmiņus no zaķiem un stirnām pasargāt ar kādu žogu vai arī egļu zariem. Piemēram, egļu zari varēs vienlaikus pildīt arī citu aizsargfunkciju – pasargāt krūmmellenes no vēja un sala.

  • Savukārt šeit vari izlasīt plašāku informāciju par krūmmelleņu šķirnēm, kuras iesaka audzēt tieši Latvijā, bet šajā rakstā varēsi izlasīt, kuras krūmmelleņu šķirnes ir tās pašas saldākās.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!