Foto: Shutterstock
Spinātus uzturvērtības dēļ vien būtu ieteicams audzēt teju katram, pat tad, ja nav dārza, kaut uz palodzes vai balkona. Turklāt zaļo, krokaino lapu izaudzēšana nemaz nav tik sarežģīta, atliek vien ievērot pamatlietas, un no augsnes izsprauksies sulīgas, treknas spinātu lapas.

Spināti var būt ļoti dažādi – ar garām, platām, raibām, gludām un krunkainām lapām, bet visi kā viens ir bagātīgs vitamīnu avots. Starp šķirnēm var atrast gan zaļu lapu spinātus, gan tādus, kas pēc izskata līdzinās biešu lapām. Lai arī lielākai daļai spinātu lapu kātiņi ir zaļā krāsā, ir šķirnes ar sarkaniem lapu kātiņiem. Tā kā spinātiem ir sekla sakņu sistēma, tos pavisam droši var sēt konteineros, puķupodos un kastēs, tādējādi izaudzējot vitamīnus arī uz palodzes, balkona, terases.

Ja vēl meklē spinātiem pienācīgāko vietu mazdārziņā, ņem vērā, ka tie labi jutīsies auglīgā, organiskām vielām bagātā augsnē. Spināti ir izturīgi un izdīgst pat pie +5 grādu temperatūras, taču pārāk lielā karstumā tiks veicināta spinātu izziedēšana. Pie spinātu izziedēšanas vainojams var būt arī karstums, sausums, barības vielu trūkums un pārāk sabiezināts sējums, tāpēc ievēro mērenību it visā, lai izdotos izaudzēt treknas, sulīgas spinātu lapas.

Spinātus ieteicams sēt 2-3 cm dziļumā, savukārt starp sēklu rindām ievēro 15 cm distanci. Arī starp rindām atstāj vismaz 15 cm intervālu. Lai arī spinātu izturības dēļ tie var tik sēti jau agrā pavasarī, kolīdz zeme kaut nedaudz sasilusi, šo dārza darbu var darīt arī visu cauru vasaru, un spināti izaugs arī vēlāk sēti. Tikai ņem vērā, ka spinātu veģetācijas periods no sējas līdz ražas novākšanai ir aptuveni 40-70 dienas. Būtiski spinātus pēc iesēšanas uzmanīt no izžūšanas – augsnei jābūt viegli mitrai. Ja tā būs izžuvusi, sēklas var neizdīgt.

Kas attiecas uz spinātu šķirnēm, var manāmi atšķirties tas, kādi spināti ir vecajām un mūsdienu šķirnēm, raksta ''Termorelax''. Vecajām šķirnēm ir tendence siltā laikā izziedēt pirms laika, savukārt jaunās šķirnes ir ātraudzīgākas, taču tām ir mazāka nosliece uz priekšlaicīgu ziedēšanu. Tāpat vecajām šķirnēm piemīt šaurākas lapas un spēcīgāka, rūgtāka garša, bet jauno šķirņu spinātiem lapas ir platākas.

Kad spināti jau paaugušies un lapas jau gana lielas plūkšanai, atceries, ka no viena auga vienā reizē nevajadzētu plūkt vairākas lapas. Tas kaitēs augam, un tas var nesaņemties vairs tik labi turpināt augt, raksta ''Moms Need to Know''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!