Zemeņu laika labākais padoms – ēst zemenes, cik vien spējam. Noteikti arī gardos desertos. Kuras šķirnes saldummīlim labāk izvēlēties savam dārzam vai iegādājoties ogas tirgū? Meklēsim padomu "Latvijas Avīzes" tematiskajā avīzē "Zemenes", kuru veidojusi Pūres dārzkopības pētījumu centra pētniece Valda Laugale.

Dārza lielogu zemeņu audzēšana Latvijā uzsākta 19. gadsimta beigās Rīgas Jūrmalā, kad ievestas pirmās šķirnes no Vācijas. Sākumā ogas audzētas vietējam tirgum, bet vēlāk, audzēšanai paplašinoties, audzētāji tās ar vilcienu transportējuši uz Pēterburgu.

Pēc Pirmā pasaules kara zemeņu platības vēl palielinājušās, sasniedzot 100 hektārus. 1930. gadā sākoties krīzei, audzētāji vairs nav varējuši ogas realizēt, jo cenas vairs nav segušas audzēšanas izdevumus; platības strauji samazinājušās. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas stādījumi atkal strauji pieauga, ko veicināja augstā ogu cena un valsts subsīdijas audzēšanai.

Ziemas krājumus gatavojot protams derēs ikviena zemeņu šķirne, taču labāka ievārījuma krāsa būs no tumšām ogām, bet garša – no ogām, kas satur vairāk skābes. Ja patīk, ka ievārījumā ogas pilnībā neizšķīst, jāizvēlas šķirnes ar stingrākām ogām.

Arī desertiem derēs jebkura zemeņu šķirne, tomēr jāievēro svarīga nianse - ogas jāpērk un jāēd no rīta, kamēr tās vēl ir svaigas. Saldo ēdienu gatavošanai izmanto pilnībā nogatavojušās ogas, kas ir trauslākas.

Kādas zemeņu šķirnes audzēt desertam, kādas – ievārījumiem? Top 10


Desertam: 'Zefīrs' - agrākā un populārākā šķirne Latvijā

Foto: Publicitātes foto

Zemeņu šķirne "Zefyr" izveidota Dānijā un ir viena no Latvijā visplašāk audzētajām un agrīnākajām šķirnēm. Veido spēcīgu ceru, ar blīvu lapojumu. Ogas lielas, strupi koniskas vai ķīļveida, dažkārt ribotas, spilgti sarkanā krāsā, vidēji stingras, ar ļoti labu, saldu garšu. Tās vairāk piemērotas desertam. Ražība laba, taču var ļoti svārstīties pa audzēšanas vietām. Ziemcietība laba. Piemērota audzēšanai gan mazdārziņos, gan lielražošanā. Ieteicams stādīt auglīgās augsnēs ar lielu organiskās vielas daudzumu.


Desertam: Vēlā šķirne 'Pandora'

Foto: Publicitātes foto

"Pandora" (Malling Pandora) ir izveidota Anglijā. Veido ļoti lielu, spēcīgu, labi aplapotu ceru, tāpēc augus vēlams stādīt reti. Ienākas ļoti vēlu – apmēram 15 dienas vēlāk nekā "Senga Sengana". Ogas ļoti lielas, pievilcīgas, apaļi koniskas, bieži ar strupu galu, oranži sarkanā krāsā, gatavas tumšojas, ar labu garšu, samērā stingras, bet karstā laikā var kļūt mīkstas. Ražība laba. Ziemcietība apmierinoša. Ziediem neveidojas putekšņlapas, tāpēc jāaudzē kopā ar kādu citu vēli ziedošu šķirni apputeksnēšanai, piemēram, "Florence", "Sophie". Labākai apputeksnēšanai uz trīs "Pandora" augiem jābūt vienam apputeksnētājaugam. Audzējot jāierobežo slāpekļa mēslojums, lai neveidotos pārāk liels lapojums. Ieteicama audzēšanai gan mazdārziņos, gan lielražošanā.


Desertam: 'Pegasus' -

Foto: Publicitātes foto

Šķirne "Pegasus" izveidota Anglijā. Veido vidēji spēcīgu, stāvu ceru ar lielām lapām. Ienākas vidēji 5 dienas vēlāk nekā "Senga Sengana". Ogas lielas, apaļi koniskas, nedaudz patumšas, ļoti spīdīgas, pievilcīgas, ar labu garšu un labu stingrību. Piemērotas desertam. Ražība vidēja līdz laba. Ziemcietība vidēja. Var izmantot audzēšanai segtajās platībās. Vairāk piemērota audzēšanai smagākās augsnēs.


Desertam: 'Anneliese' ar izteiktu meža zemeņu aromātu

Foto: Publicitātes foto

"Anneliese" – izveidota Vācijā. Cers vidēji spēcīgi augošs. Ienākas nedaudz vēlāk nekā "Zefyr". Pirmās ogas lielas, vēlāk vidēji lielas, spilgti sarkanā krāsā, ar gaišāku mīkstumu, ar ļoti labu garšu un izteiktu meža zemeņu aromātu, samērā mīkstas. Ražība vidēja. Ziemcietība un izturība pret slimībām apmierinoša. Šķirne ieteicama audzēšanai gardēžiem, kam patīk meža zemeņu aromāts.


Desertam: Ļoti ražīgās zemenes 'Festivaļnaja'

Foto: Publicitātes foto

Šķirne izveidota Krievijā. Ceri spēcīgi, labi attīstīti, ar vidēji blīvu lapojumu. Ogas lielas, pirmās ogas neregulāras formas, var būt sekstveidīgas, vēlāk – ovāli olveidīgas, spilgti sarkanā krāsā, spīdīgas, ar samērā labu, aromātisku garšu, vidēji stingras. Ražība ļoti laba. Ziemcietība laba. Nav ieteicams audzēt smagā augsnē.


Ievārījumam: 'Bounty' noder arī saldēšanai

Foto: Publicitātes foto

Šķirne izveidota Kanādā. Veido diezgan spēcīgu, stāvu ceru. Ienākas nedaudz vēlāk nekā "Senga Sengana". Ogas ražošanas sākumā lielas, bet vēlāk kļūst sīkākas, apaļi koniskas formas, spilgti sarkanā krāsā, spīdīgas, ar ļoti labu, saldu garšu, samērā labu stingrību. Labi atdalās kauslapas. Pirmās ogas vairāk piemērotas patēriņam svaigā veidā, bet vēlāk – pārstrādei, arī saldēšanai. Ražība ļoti laba. Ziemcietība apmierinoša. Labāk padodas vieglākās augsnēs. Prasīga pret mitrumu, tāpēc jānodrošina laistīšana.


Ievārījumam: Pievilcīgās un stingrās 'Dukat'

Foto: Publicitātes foto

Šķirne "Dukat" izveidota Polijā. Veido spēcīgu, kompaktu ceru, ar daudz lapām. Ienākas dažas dienas agrāk nekā "Senga Sengana". Ogas lielas vai vidēji lielas, sfēriskas, tumši sarkanas, spīdīgas, pievilcīgas, samērā stingras, ar labu garšu, universālai izmantošanai. Ražība un ziemcietība laba. Piemērota audzēšanai gan mazdārziņos, gan lielražošanā.


Ievārījumam: Ražīgā 'Induka'

Foto: Publicitātes foto

Nīderlandē veidota šķirne. Vidēji augsts cers ar samērā blīvu lapojumu. Sāk ienākties tūlīt pēc agrajām šķirnēm, bet ir ar ilgstošu ražošanas periodu. Ogas lielas, koniskas, spīdīgas, patumšā krāsā, aromātiskas, ar saldskābu garšu, samērā stingras. Augstražīga šķirne, ar ļoti labu ziemcietību mūsu apstākļos. Ieteicama audzēšanai gan mazdārziņos, gan lielražošanā.


Ievārījumam: klasiskā 'Senga Sengana'

Foto: Publicitātes foto

Šķirne izveidota Vācijā. Viena no visilgāk audzētajām šķirnēm Latvijā un galvenā šķirne pārstrādei. Ceri augsti, labi aplapoti. Ogas lielas vai vidēji lielas, diezgan nevienādas formas – plakani koniskas vai apaļi koniskas, tumši sarkanā krāsā, samērā stingras, ar labu garšu, aromātiskas. Tās izmantojamas gan svaigā veidā, gan pārstrādei, gan saldēšanai. Labas kompotiem. Ražība un ziemcietīga laba. Augšanas apstākļu ziņā pieticīga, var audzēt dažādās augsnēs. Ieteicama audzēšanai gan mazdārziņos, gan lielražošanā, vairāk tiem, kas orientējas uz pārstrādi.


Ievārījumam: Skābenās un ražīgās 'Jonsok'

Foto: Publicitātes foto

Šķirne izveidota Norvēģijā. Cers vidēji augsts, kompakts. Ienākas vienlaikus vai nedaudz vēlāk nekā šķirne "Zefyr". Ogas vidēji lielas, ieapaļas, izlīdzinātas, tumšā krāsā, samērā stingras, ar nedaudz paskābu, aromātisku garšu, ļoti labi piemērotas pārstrādei, arī saldēšanai. Šķirne augstražīga, ar labu ziemcietību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!