Foto: Shutterstock
Dilles ir viens no senākajiem un, iespējams, latviskākajiem garšaugiem, kas lielākoties izsējas pašas, pieraupot šīs raizes dārzkopim. Bet vai zināji, kādēļ reizēm dilles nešķiet aromātiskas? Jo īpaši tās, kas augušas siltumnīcā?

Izrādās, atbilde ir pavisam vienkārša – dillēm aromātu piešķir ēteriskās eļļas, kas labāk veidojas sausā gaisā. Siltumnīcā gaisa mitrums vienmēr ir augstāks nekā laukā, tāpēc dilles nav tik smaržīgas, zina stāstīt laikraksta "Latgales Laiks" pūra lādes padomu autori.

Diļļu sēja un kopšana

Dilles var sēt kaut vai februārī, ja vien dobes neklāj sniegs un augsne nav sasalusi. Sēklas sadīgst iesilušā augsnē, bet agra sēja garantē, ka labākais laiks netiks nokavēts, raksta "Latgales Laiks". Relatīvi vēlu (maijā) iesētas dilles īsti nepadodas mitruma trūkuma dēļ.

Rudenī dilles sēt nav ieteicams, jo sēklas var sadīgt un ziemā augi aizies bojā. Ziemā siltumnīcā vai uz palodzes dilles neaug bez papildu apgaismojuma.

Ja dilles neaug savvaļā visā dārzā, tās sēj 15-20 cm attālās rindās, pēc uzdīgšanas retina, atstājot starp augiem 10-15 centimetru. Galvenie kopšanas darbi ir nezāļu apkarošana un laistīšana. Sausums veicina diļļu priekšlaicīgu izziedēšanu.

Dilles ir viens no visvairāk audzētajiem augiem mūsu platuma grādos un tas – pateicoties diļļu medicīniskajām, kā arī to garšas un smaržas īpašībām. Tomēr ne visiem dilles būtu ieteicams lietot lielos daudzumos, jo citiem tās var radīt lielāku postu nekā labumu. Kāpēc tās ir veselīgas un kad var arī kaitēt, uzzini, izlasot šo rakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!