Foto: Shutterstock
Tā kā redīsi ir vieni no visagrāk sējamiem dārzeņiem, tad tieši tagad ir īstais laiks ķerties pie to sēšanas, lai jau pavisam drīz varētu mieloties ar kraukšķīgiem un sulīgiem redīsiem. Kas jāievēro, sējot redīsus, lai tie būtu sulīgi un kraukšķīgi?

Kad ir īstais sēšanas laiks?

Redīsi tik tiešām ir aukstumizturīgi dārzeņi, tāpēc tos sēt siltumnīcā var uzreiz, kā nokusis sniegs un zemes ir sasilusi 2-3 cm dziļumā. Redīsu sēklas dīgst jau +2…+3 °C temperatūrā, tās pacieš salnas līdz pat -3 °C, tāpēc tagad varam droši ļauties sēšanas darbiem un ļaut dīgt redīsiem siltumnīcā. Pierādīts, ka, jo siltākā laikā tiek audzēti redīsi, jo sīvāka un rūgtāka pēc tam ir garša, tāpēc tie jāaudzē uzreiz, kā nokusis sniegs, lai tie būtu sulīgi un kraukšķīgi.

Kā pareizi sēt?

Pirms sēj redīsus, vari nokaisīt zemi ar pārtikas sāli, kā to savulaik darījuši mūsu senči. Tas redīsus padarīs sulīgākus un kraukšķīgākus. Svarīgi izvēlēties arī labu redīsu šķirni. Ja neesi atradis labākās sēklas, vari ņemt vērā padomu, ka visbiežāk smagākās un rupjākās sēklas izaudzē lielākus redīsus.

Redīsu augsnei jābūt irdenai, trūdvielām un barības vielām bagātai. Redīsiem patīk mitrums, pretējā gadījumā to saknes var veidoties sīkas un koksnainas, tāpēc ar laistīšanu redīsus nevajadzētu apdalīt. Pat īslaicīgs sausums var ietekmēt sakņu kvalitāti un vēlāk redīsu garšu, tāpēc laistīšana jāveic katru dienu.

Sējot redīsus, jāievēro sēklu izkārtojums, liekot tās 10-20 cm attālās rindiņās, bet pašas sēklas jāsēj aptuveni 1,5-3 cm dziļumā. Ja sēklu iesēsi par dziļu, tai izveidosies gara sakne. Ņem vērā, ka redīsi izaug diezgan lieli, tāpēc nesēj sēklas tuvāk vienu otrai par 4 cm, lai nenāktos tos retināt. Ja vēlāk redīsi saauguši pārāk tuvu viens otram, tos var izretināt ar pārstādīšanu, taču ne vienmēr tie vēlāk turpinās veiksmīgi augt.

Lai arī redīsi ir aukstumizturīgi, tie prasa arī pietiekami daudz apgaismojuma, tāpēc izvēlies pēc iespējas izgaismotāku vietu sēšanai. Ja gaismas būs par maz, redīsi augs ilgāk nekā ierasts.

Redīsu audzēšanas likumi

  • Redīsi ir jālaista divas reizes dienā – rītā un vakarā, kad nav dienas siltākais laiks. Noteikti nelaisti redīsus pa dienu.
  • Redīsu sēšanai jāizvēlas piemērota augsne – trūdvielām bagātu, irdenu un pietiekami mitru. Ne mazāk svarīgi ir tas, lai augsne ilgi saglabātu mitrumu, tāpēc neizvēlies smilts augsni, kas neuzturēs mitrumu, vai arī mālainu augsni, kas būs pārāk blīva.
  • Svarīgi sekot līdzi tam, kad ir pienācis redīsu novākšanas laiks, jo pārauguši redīsi nebūs vairs baudāmi. Izaugušos redīsus nenovāc vienā reizē, bet pa 2-3 reizēm, kad saknes ir pilnībā izveidojušās un pat nedaudz izlīdušas no zemes. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!