Foto: Shutterstock
Dienas kļūst garākas un drīz vien varēsim savu enerģiju ieguldīt dārza darbos, audzējot dažādus labumus. Nepacietīgākie jau grib rosīties pa siltumnīcu un sēt pirmās sēklas, taču, vai laikā, kad aukstums mijas ar siltumu, tas ir prāta darbs, un kādas varētu būt alternatīvas salātu iegūšanai, noskaidrojām pie salātu audzētavas ''Letis'' saimnieces Hēlijas Stepanovičas-Monkevičas.

Kraukšķīgi lapu salāti, mangolds, pakčojs, dažādi galviņsalāti, spināti – jau no domas vien par šiem sulīgajiem vitamīniem, mutē sariešas siekalas. Dienas nu jau ir gaišākas, tāpēc sēklu diedzēšanas laiks ir sācies, taču ar salātu sēšanu siltumnīcā Hēlija vēl neiesaka aizrauties. Ņemot vērā, ka sola vēl mīnus grādus un pavasaris pie mums nesteidzas, var gadīties, ka sēklas aukstumā neizdīgs, pat ja nosegtas ar agroplēvi vai citu segumu. Lai sēklas neaizietu zudībā, pieredzējusī salātu audzētāja iesaka divus variantus. Viens no tiem – audzēt dēstus kasetēs, lai pēc tam tos iestādītu siltumnīcā un audzētu brangas salātgalvas. Ja sēs sēklas šajā laikā, aptuveni pēc mēneša dēsti jau būs gatavi stādīšanai.

Šajā gadījumā nepieciešamas speciālās kasetes dēstu audzēšanai, barības vielām bagāta kūdra un sēklas. Bieži vien gadās, ka viss darīts kā nākas, bet no sēklas nekas tā arī neizdīgst, tad nu te pie vainas var būt iesēšanas dziļums. Pārāk dziļi iesēta sēkla neuzdīgs, tāpēc iespied sēklu vien tik dziļi, lai gaisma netiek klāt. Svarīgi arī, lai kūdra būtu mitra un arī pēc sēšanas tā jāsamitrina, taču nedrīkst arī pārlaistīt. Sasētās kasetes vēlams tomēr nosegt ar plēvi vai citu materiālu, lai veidojas vajadzīgais mikroklimats. Ja augsne izžūs, sēkla aizies postā, tāpēc segums palīdzēs saglabāt vajadzīgos apstākļus. Protams, nedrīkst aizmirst par vēdināšanu, jo tad mazie dēsti var arī sapelēt. Hēlija atzīst, ka dēstu audzēšana prasa rūpīgi izplānot dārza darbus, lai nav tā, ka brīdī, kad dēsti jau gatavi stādīšanai, siltumnīca vēl nav gatava.

Svarīgi iesēto trauku nenovietot tiešos saules staros, pārlieku liels karstums arī nenāks par labu. Hēlija skaidro, ka salāti dīgst arī tumsā, galvenais – lai būtu tiem vajadzīgais mitrums un siltums. Dēstiem pieredzējusī salātu audzētāja iesaka izmantot kasetes ar nodalījumiem, jo tad katrs stādiņš būs izveidojis savu sakņu sistēmu un būs viegli tos iestādīt siltumnīcā.

Foto: Shutterstock

Otrs variants, ko Hēlija iesaka nepacietīgajiem – audzēt salātus uz palodzes. Darbības princips ir visai līdzīgs, tikai kasešu vietā izvēlies 8 centimetrus dziļas kastes bez nodalījumiem. Šādā traukā iesēj sēklas, nodrošina visus vajadzīgos apstākļus optimālai augšanai un gaida, kad salāti izaugs vienā laidā kā zāle. Šādi izdosies izaudzēt tās saucamās ''baby leaves''. Var sēt dažādus salātus vienā traukā un iegūt uzreiz jauktu salātu maisījumu. Arī Hēlija izmēģinājusi savā praksē šo alternatīvu, ar nazīti nogriežot salātus un baudot īstenu vasaras garšu jau agrā pavasarī. Vienā laikā gan nevajadzētu sēt vairākas šādas kasetes, jo visi salāti izaugs vienlaikus, un var nepagūt tik lielu daudzumu notiesāt, tāpēc labāk audzēt pa daļām. Lai salāti būtu sulīgi un kraukšķīgi, protams, neiztikt arī bez mēslojuma. Hēlija iesaka dārzkopības veikalos iegādāties kādu komplekso mēslojumu ar slāpekli, fosforu un kāliju sastāvā.

Kādus salātus sēt

Ja vēl nav iegādātas sēklas, bet tā vien gribas izbaudīt pašu audzētu salātu garšu, steidz tās iegādāt un sagatavojies sējai. Agrā pavasarī var droši sēt ne vien dilles un lapu salātus, bet pavisam noteikti arī rukolu, spinātus, kressalātus, dažādu šķirņu galviņu salātus, pakčoju, mangoldu, lapu kāpostus, ledus vai romiešu salātus un citus svaigos labumus. Izvēlies dažādu krāsu un šķirņu salātus, tādējādi iegūsi gan pievilcīgu sējumu, gan dažādu garšu salātu buķeti. Noteikti iepazīsties ar ražotāja norādījumiem uz sēklu iepakojuma – tur būs norādes gan par ieteicamo temperatūru, gan citām prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!