Foto: Shutterstock
Šķiet, tāds kārtīgs augļu dārzs bez ābelēm pie mums nav iedomājams, tāpēc tiem, kas plāno augļu dārzu papildināt ar ābeļu apstādījumiem, noderīgs būs Latvijas Valsts Augļkopības institūta veidotais apkopojums ar ieteicamajām ābeļu šķirnēm.

'Agra' – visagrīnākā šķirne ar labu augļu kvalitāti, ziemcietīga un slimībizturīga. Laba augļu lieluma un spilgti sarkana krāsojuma nodrošināšanai nepieciešama augļaizmetņu retināšana un vainaga izgaismošana.

'Aļesja' – ziemas šķirne ar tumši sarkaniem augļiem un labu slimībizturību. Glabāšanas beigās augļi strauji kļūst miltaini, tāpēc to stāvoklim glabātavā pastiprināti jāseko. Jauniem kokiem, vainagu veidojot, nepieciešams veicināt zarošanos. Vairāk par šo šķirni lasi šeit.

'Antej' – viegli audzējama ziemas šķirne ar lieliem, tumši violeti sarkaniem augļiem un labu garšu. Koka vainags viegli veidojams. Kraupja izturība vidēja. Iespējama zemmizas korķplankumainība, ko var novērst ar kalcija smidzinājumiem. Dažkārt augļiem ir blāvs vai nepievilcīgs purpursarkans krāsojums. Mazas ražas gados nav ieteicama stipra augļaizmetņu retināšana, jo tas pasliktina augļu kvalitāti un uzglabāšanos.

'Antonovka' – pārstrādei piemērota, tirgū pieprasīta šķirne. Vislabākie rezultāti būs Latgalē. Nav piemērota ilgstošai uzglabāšanai.

'Auksis' – stabili ražojoša rudens-ziemas šķirne, augļu kvalitāte nemainīga visā lietošanas laikā. Augļi divkrāsu, ar sarkanu virskrāsu saules pusē. Nedrīkst nokavēt vākšanu, jo gatavi augļi viegli birst. Piemērota arī dažādiem pārstrādes veidiem. Latvijā ļoti populāra ābeļu šķirne.

'Baltais Dzidrais' – agra vasaras šķirne, ekoloģiski plastiska, ar universālu pielietojumu. Piemērotāka tiešai realizācijai, jo augļiem zema transportizturība. Ja nav pārliecības par noietu, šķirni labāk nestādīt. Veicami kraupja ierobežošanas pasākumi.

'Belorusskoje Maļinovoje' – ļoti ilgi uzglabājama ziemas šķirne ar vidēji lieliem, tumši purpursarkaniem augļiem. Augļu kvalitātes nodrošināšanai obligāta ir smidzināšana pret kraupi un augļaizmetņu retināšana. Labākie rezultāti būs Latgalē un Sēlijā.

'Konfetnoje' – pieticīga vasaras šķirne ar saldiem, garšīgiem augļiem. Jāvāc pakāpeniski, vairākos paņēmienos, tikai pilnīgi ienākušies augļi, kam attīstījusies sarkani svītrainā virskrāsa. Vainagu veidojot, jāveicina jauno pieaugumu veidošanās.

'Kovaļenkovskoje' – ekoloģiski plastiska, vēla vasaras – agra rudens šķirne ar sarkaniem, saldiem augļiem un viegli veidojamu koku. Problēmas var sagādāt mazāk izgaismotu augļu krāsojums, kā arī augļu puves, tāpēc nepieciešama vainaga retināšana. Nav ieteicama glabāšanai, jo augļu garša glabājot pasliktinās. Raža jāsargā no putniem.

'Krapes Cukuriņš' – ļoti līdzīga 'Konfetnoje', atšķiras ar nedaudz vēlāku ienākšanos, stāvāku koku, dažviet augstāku ražību. Bagātas ražas gados obligāta ir augļaizmetņu retināšana, lai tie nekļūtu pārāk sīki. Karstās vasarās var ciest no miltrasas.

'Rubin' (Kazahija) – lielaugļu šķirne ar rožaini sarkanu virskrāsu saules pusē, ar labu noietu tirgū. Glabāšanās laikā bieži novērojami fizioloģiska rakstura bojājumi. Slimībizturība vidēja. Glabāšanas laikā, augļus novācot par vēlu, kā arī strauji atdzesējot, novērojama fizioloģiska rakstura slimība – brūnie mizas iegrimumi.

'Saltanat' – rudens – agra ziemas šķirne ar izskatīgiem, oranži sarkaniem, stingriem augļiem. Koks spēcīga auguma. Grūtības var sagādāt vainaga veidošana. Nav ieteicami spēcīgi augoši potcelmi.

'Sinap Orlovskij' – vēla ziemas šķirne ar vidēji lieliem vai lieliem augļiem. Tie zaļgandzelteni vai dzelteni, ar nelielu sārtumu saules pusē. Regulāras augstas ražas. Korķplankumainības profilaksei ieteicami kalcija smidzinājumi, bet mizas brūnēšanas novēršanai ventilācija glabātavā. Lietošanas gatavību sasniedz tikai pēc ilgstošas glabāšanas.

'Tiina' – rudens šķirne ar lieliem, saldiem, bet ne sulīgiem augļiem, stabilu ražošanu. Virskrāsā vairāk vai mazāk izteikts sarkans svītrojums. Augļiem ir neilgs lietošanas laiks, jo glabājot zūd garša. Siltākos novados iespējama stipra miltrasa.

'Zarja Alatau' – vēla ziemas šķirne ar izlīdzinātiem, koši dzelteniem augļiem, kam laba transportizturība. Nepieciešamie pasākumi – augļaizmetņu retināšana, vainaga veidošana, liecot zarus. Šķirnei nav konkurentu dzelteno ābolu grupā.

'Ligol' – vēla ziemas šķirne ar lieliem augļiem. To virskrāsa atkarīga no vainaga izgaismojuma, vākšanas laika un augšanas apstākļiem, gaiši vai koši sarkana, virskrāsas var arī nebūt. Koks viegli veidojams, tomēr nepieciešama vainaga retināšana. Ziemcietība vidēja vai zemāka. Veicami kraupja ierobežošanas pasākumi.

'Spartan' – ziemas šķirne ar kvalitatīviem, tumši purpursarkaniem augļiem. Prasa augstu agrofonu, smagās augsnēs var slimot ar vēzi. Vidēja ziemcietība. Kraupja izturība samērā laba.

Starp šīm šķirnēm neatradi paradīzes ābolus, tāpēc, ja vēlies papildinājumu ar šiem augļu kokiem, pēc ieteikuma lūko šeit. Ja gadījumā meklē atbildes uz jautājumu, kāpēc ābele skopojas ar ražu, iespējams, atbildi sameklēsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!