Jūlija tveices pilnbrieds ir laiks, kad dodamies uz mežu, lai ar zilām mutēm un melleņu pilniem vēderiem laimē noelstos. Šo vasaras laimes sajūtu var paildzināt, izaudzējot melleņu krūmus pašu dārzā, lai gardās ogas būtu rokas stiepiena attālumā. Portāls dailyleisure.com sniedz padomus, kādu vietu izvēlēties krūmmellenēm un kā tās pareizi stādīt, lai vasarās varētu baudīt gardās ogas.

Augsnes izvēle

Krūmmelleņu augšanas apstākļi patiesībā ir ļoti līdzīgi rododendriem, viršiem un citiem meža augiem, kas ir jūtīgi pret augstu sāļu koncentrāciju augsnē un augstu pH līmeni. Ja tavā dārzā ir saulaina, aizvējaina vieta, ar nabadzīgu augsni, kurā citi augi negrib augt, tad mellenēm šī vieta būs kā radīta. Ja augsne ir viegli smilšaina, to var papildināt ar sūnu kūdru un augšanas apstākļi būs ļoti piemēroti krūmmellenēm. Ņem vērā, ka sulīgas mellenes būt tad, ja krūms lielāko dienas daļu atradīsies saules apspīdētā pusē.

Stādīšana


Pirms ķeries klāt pie krūmmelleņu stādīšanas, jāsagatavo bedre stādam. Tai vajadzētu būt aptuveni 35-40 cm dziļai un 50-60 cm platai. Izrakto augsni noteikti nenes prom, bet samaisi ar skābu purva brūno kūdru un nedaudz iepildi izraktajā bedrē. Augsni var papildināt arī ar veikalos atrodamiem kūdras maisījumiem meža augiem. Ja vienā reizē stādi vairākus krūmus, tad noteikti ievēro, lai starp stādiem būtu vismaz metra lielas atstarpes, jo ar gadiem zari izstiepsies līdz pat 80 cm uz katru pusi. Kad stādīšanas vieta ir sagatavota, izraktajās bedrēs var ierakt stādu. Stādus vislabāk izvēlēties jau divus vai trīs gadus augušus. Krūmmelleņu stādi vienmēr ir jārok par pāris centimetriem dziļāk, nekā tie pirms tam ir auguši. Pēc iestādīšanas noteikti kārtīgi aplaisti stādus.

Tieši aprīlis ir īstais laiks, lai stādītu melleņu krūmus, bet papildus mēslojums ar slāpekli krūmam nāks tikai par labu. Mēslošana ieteicama līdz pat jūlijam, bet turpmāko vasaru var miglot lapas. Ja pirmās lapas parādījušās sarkanas, tā noteikti ir pavisam normāla pazīme, par ko nav pamats satraukumam. Kad laiks kļūs siltāks, lapas kļūs zaļākas. Bet, ja vasaras laikā krūmmelleņu lapas sāk dzeltēt, tas liecina par pH līmeņa izmaiņām un krūmu nepieciešams mēslot ar speciāliem līdzekļiem.

Ņem vērā!

  • Ja dārzu mēdz apciemot meža zvēri, piemēram, zaķi un stirnas, tad ņem vērā, ka tiem šie krūmi būs īsts kārums. Lai jauniestādītie krūmi netiktu nograuzti, iežogo stādījumu no visām pusēm un pietiekami augsti.
  • Melleņu krūmiem saknes ir ļoti seklas, tāpēc laistīšana nepieciešama gana bieža.
  • Pavasarī, kad lapas ir izplaukušas var krūmiem pārbaudīt vecos zarus. Tie, kas ir tumšāki, ir veci un tos labāk nogriezt. To noteikti nedari pirmajos gados. 
  • Iestādīšana piemērotā augsnē neliecina, ka šie apstākļi tik labi arī saglabāsies vēl ilgi. Vismaz reizi gadā pārbaudi augsni, un pēc nepieciešamības papildini ar kūdru.
  • Kad iegūta ogu raža, noklāj krūmus ar speciāliem tīkliem vai sietiem, kas neļaus putniem apēst visas ogas. 
  • Ja pirmo un otro gadu ogu raža vēl nav tik bagātīga, nav pamata bažām, tā ir pavisam normāla parādība. Ar katru nākamo gadu raža būs arvien bagātīgāka, ja vien apstākļi būs piemēroti. 
  • Krūmmellenēm patīk zelta vidusceļs starp slapjumu un sausumu. Ne pārmērīgs slapjums, ne arī sausums krūmiem nepatiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!