Foto: LETA
Sarkani un dzelteni, lieli un mazi – neatkarīgi no izvēlētās tomātu šķirnes, stādus nepieciešams mēslot, lai tie dotu bagātīgu ražu.

Saimniecības "Celmu pasaule" dārzniece Ineta Rudzīte dalās ar ieteikumiem, kā viņa iegūst labāku ražu: "Pirmkārt, ja vēlas bagātīgu tomātu ražu, tad nedrīkst žēlot ne labu zemi, ne mēslojumu."

Saimniece teic, ka zemes ielabošanā jāizmanto bagātināta kūdra, jo tad uzreiz būšot redzams rezultāts, novācot ražu.

"Cilvēks saliek mēslus un domā, nu tik labi augs – nu, neaugs. Mēslos nav tik daudz mikroelementi, kas ir nepieciešami stādam. Būtu vēlams uz pamata uzbērt minerālmēslus un pievienot kalcija nitrātu. Tas jāpievieno, ne tikai pārstādot tomātus, bet arī tad, kad stāds sāk ražot. Ja tas netiek izdarīts, tad stāds var sākt ātrāk slimot. Kalcija nitrāts ir gan šķīstošais, gan pulverveidā – viņu iemaisa mēslojumā vai uzber uz tā. Tā augu var pabarot vairākas reizes sezonas laikā," stāsta Rudzīte.

Lai tomātiem patiktu siltumnīcā, svarīgi tiem nodrošināt arī labu ventilāciju. Tomātiem nederēs, ja lūka būs augšpusē, tiem patīk, kad gaiss cirkulē apakšā un, tā teikt, izpurina lapiņas.

Šobrīd laika apstākļi gan ir karsti, bet, ja tomēr iestājas auksts un mitrs laiks, kā tas bija aizvadītajā gadā, tad labāk tos mēslot caur lapām.

Kas vēl jāievēro, stādot tomātus siltumnīcā, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!