Līdzko dārzos sāk nogatavoties pirmās ogas, augļi un dārzeņi, dārzkopjiem sākas jaunas rūpes - kā pasargāt jauno ražu no negausīgajiem putniem. Šī problēma ir īpaši aktuāla tiem, kuri savu dārzu kopj netālu no meža.

Protams, nedrīkst aizmirst, ka putnu klātbūtne dārzā ir arī ļoti svarīga un nepieciešama - tie čakli piedalās kukaiņu un kaitēkļu iznīcināšanā, tādēļ tos noteikti nevajag aizbiedēt no dārza pavisam - tikai uz ogu un augļu ražas nogatavošanās un novākšanas laiku.

Jau izsenis šim nolūkam tiek izmantoti putnu biedēkļi, kas imitē cilvēka augumu. Vienkāršākais veids, kā izgatavot šādu biedēkli - divas nūjas sastiprina krusta veidā un ietērpj cilvēka drēbēs. No auduma maisa un lupatiņām vai salmiem izveido galvu, kurai piešķir sejas veidolu, zīmējot gan acis, gan muti, gan degunu.

Tiktāl viss skaidrs, bet problēma ir tajā, ka gudrie putni ātri aprod pie statiskās figūras un drīz vien vairs no tās nebaidās.

Izplatīts veids, kā pasargāt augļu kokus un ogu krūmus, ir spīdīgi, rotējoši priekšmeti, piemēram, veci kompaktdiski vai matricas, ko iesien koku zaros. Šūpojoties vējā, diski mirdzēs un kādu laiku būs efektīvs līdzeklis putnu biedēšanai - līdz putni sapratīs, ka spožie nieciņi viņus reāli neapdraud. Matricu vietā zaros var kārt folijas lentes, mirdzošus Ziemsvētku rotājumus, spogulīšus u.tml.

Pastāv uzskats, ka putni baidās no cilvēka acīm. No bieza kartona vai saplākšņa var izgriezt apli - nedaudz lielāku par cilvēka seju - un nokrāsot to melnu. Ņem spīdīgu (vislabāk hologrāfisku) uzlīmju papīru un piegriež acis un muti, ko līmē abās kartona pusēs. Izveidoto "šausmu seju" iekar augļu koka vainagā. Mainoties vēja virzienam, kartona seja kustēsies, spīdīgās uzlīmes mainīs krāsu, putniem radot ilūziju, ka kokā iemitinājusies dzīva būtne, no kuras labāk turēties pa gabalu.

Rezultāts būs veiksmīgāks, ja vizuālos efektus apvienos ar skaņu. Sena metode ir tukšu konservu bundžu grabuļi, ko iesien kokos vai pie putnu biedēkļa. Mākslinieciskajiem estētiem labāk patiks izmantot vēja zvanus.

Ķiršus un ogu krūmus ieteicams pārsegt ar tīklu (caurumi nedrīkst būt lielāki par 2x2 cm). Tīkla malas rūpīgi jānostiprina, lai putni nevarētu palīst zem pārseguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!