Foto: Shutterstock
Rukola, tāpat kā daudzi citi lapu salāti, ir sējami jau agrā pavasarī, jo pacieš arī aukstumu, taču nekas vēl nav nokavēts, ja sēšanai pievērsīsies tikai tagad. Rukola audzējama visu cauru gadu. Kādas sēklas meklēt, kādu vietu izraudzīties un kas jāievēro rukolas audzēšanā?

Lūkojot sēklu plauktu saturu, var apmulst jau pirmajā brīdī. Rukola, eruka, arugula, šaurlapu divsēkle – vai tas viss atbilst tam, ko saprotam ar vārdu ''rukola''? saimniecības ''Eko Vizbuļi'' audzētāji savā blogā skaidro, ka rukola un šaurlapu divsēklīte tomēr ir divi dažādi augi, kas pieder pie vienas, krustziežu dzimtas, savukārt rukola, eruka un arugula dēvējamas arī par sējas pazvērītēm, kas ir rukolas latviskais nosaukums.

Šaurlapu divsēklīte ir ļoti līdzīgs augs rukolai, tikai tā ir daudzgadīga, sēklas pašas izsējas un savairojas. Audzētāji skaidro, ko šos zaļumus ir diezgan grūti kopt, ja tos audzē kā daudzgadīgus, jo auga cers veidojas pie pašas zemes. To cauraug nezāles, ir grūti izravēt, sevišķi ja to neizdara laicīgi. Lapas šaurlapu divsēklītei ir smalkas, robainas, savukārt garšas ziņā krietni stiprāka nekā rukolai.

Audzēšanas prasības, kas attiecināmas uz visiem rukolas veidiem – vēlams tās sēt ar dažu dienu intervālu, lai zaļumi nepāraug. Pāraugusi rukola garšos izteikti rūgta un pat sīva, savā pieredzē ''Cālis'' forumā dalās audzētāji. Pieredzējušie rukolas audzētāji iesaka sējumu papildināt ik pa divām nedēļām. Un vēl – ja ļauj rukolai izziedēt, tā pēc tam sējas pati un aug kā nezāle. Pat vairāki foruma aktīvisti rosina sēklas sēt arī vēlā rudenī un turpināt to darīt visu cauru gadu, arī ziemas mēnešos, jo zaļās lapiņas lepni izaugot pat visparastākajās, neapkurinātajās plēves siltumnīcās.

Kaitēkļu jomā jāatceras, ka rukolu iecienījuši tie paši negantnieki, kas kāpostus, redīsus, rutkus, kāļus u.c. krustziežus. ''Eko Vizbuļi'' pieredzē novērots, ka tieši daudzgadīgo rukolu kaitēkļi mīl mazāk.

Foto: Shutterstock

Rukola ir ļoti pateicīga audzēšanai arī kastēs, puķupodos, ko izlikt uz balkona, lodžijas. Augsni izvēlies bagātīgu, barības vielām bagātu, lai zaļumiem ir no kā smelties spēku, un sēj to 0,5 cm dziļumā. Sēšanas sākumā būtiski neiekaltēt sēklas, tāpēc uzturi augsni viegli mitru.

Ja esi lēmis rukolu audzēt siltumnīcā, tad zini, ka tur ir mazāka iespēja rukolas lapiņām tikt sagrauztām, savukārt uz lauka gan tas var notikt visai ātri, tāpēc sējumu ieteicams piesegt ar agrotīklu.

''Kurzemes sēklas'' raksta, ka vislabāk izaugušās lapas novākt 30-40 dienas pēc sadīgšanas – tad tās labi ataugs. Sēšanā vajadzētu ievērot 15-20 cm atstarpes, lai zaļumi kompakti izaugtu.

Sēklu piedāvājums ir ļoti dažāds – atradīsi gan smalklapu rukolu, gan platlapu un ozollapu rukolu. Atšķiras tās pēc lapu formas un nedaudz arī garšu niansēm – vienas ir maigākas, citas rūgtākas, bet lielu lomu šeit spēlē arī tas, vai rukola nav pāraudzēta, tāpēc neaizraujies ar sēklu daudzumu vienā sējā un pietaupi kaut ko vēlākai sēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!