Foto: Shutterstock

Kāds varbūt uzskata, ka pelnu izkaisīšana par mēslojumu nesniedz nekādu labumu, tomēr tas satur gandrīz visas augiem nepieciešamās organiskās vielās, tāpēc zaļās dzīves piekritējiem pelnu izmantošana noteikti būtu jāiekļauj savos dārza darbos. Portāls growveg.com apkopojis padomus, kā pelnus vislabāk izmantot un ko ievērot šajā procesā, lai darba augļi būtu pamanāmāki.

Pelnu dažādība

Lai arī esam pieraduši pelnus uzskatīt kā vienu kopumu, tie iedalās koksnes pelnos un augu pelnos, tāpēc der atcerēties, ka dārza mēslošanai vispateicīgākie būs augu pelni, kas rodas, sadedzinot dažādus zālaugus, jo to sastāvā ir vairāk kālija. Taču arī koksnes pelni nav peļami, un, tā kā tie ir vieglāk iegūstami, tad tie tiek visai bieži izmantoti dārza mēslošanā.

Tā kā pelnu sastāvā ir sērs, magnijs, dzelzs, cinks un citas augiem vērtīgas vielas, šo dabīgo mēslojumu noteikti nevajadzētu ignorēt kā izmantošanas līdzekli. Taču pelni ne vien baro augus, bet arī lieliski tiek galā ar kaitēkļiem un augu slimībām, taču jāņem vērā, ka nedrīkst izmantot pelnus, ja tikuši dedzināti ķīmiskie atkritumi, jo daudzi polimēri un krāsvielas ir indīgas.

Ko mēslot ar pelniem?

Pelnu mēslojuma priekšrocība ir tā, ka tie nesatur hloru, tāpēc tie ir ļoti pateicīgi daudziem augiem, piemēram, zemenēm, jāņogu un aveņu krūmiem, vīnogulājiem, kāpostiem, ābelēm, zirņiem un pupām, kartupeļiem, sīpoliem un pat citrusu kokiem. Īpaši pateicīgi par pelniem būs kartupeļi, kuru vagās pirms stādīšanas ieteicams iemaisīt pa saujai pelnu, tādā gadījumā kālija nepieciešamā deva tiks sniegta un kartupeļu augšanas procesam tas nāks tikai par labu. Taču patiesībā pelni kā mēslojums būs noderīgi visiem dārzeņiem jebkurā augsnē, tāpēc vasaras sezonā var droši mēslot gan ar pelniem, gan ar kādu citu organisko mēslojumu.

Lai pelnus būtu vieglāk izmantot, tos var sajaukt ar ūdeni, piemēram, uz spaini ūdens pietiks 1-2 glāzes pelnu. Tiem, kas prāto, cik gan daudz nepieciešami pelni, lai ar to pietiktu dobes mēslošanai, tad zini, ka uz vienu kvadrātmetru pilnībā pietiks ar 50-70 gramiem pelnu, jo šādā daudzumā visas vērtīgās vielas būs pietiekošās devās.

Pelnus likt arī komposta kaudzē pamīšus ar pārējām sastāvdaļām – nopļautu zāli, koku lapām un citiem organiskas izcelsmes saimnieciskajiem atkritumiem. Kompostam pelni ir vērtīga sastāvdaļa, jo tie palīdz saglabāt nepieciešamo pH līmeni, kā arī iznīcinās nevēlamos kaitēkļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!