Foto: Shutterstock

Vakarā apsēsties uz terases un sajust piparmētras smaržu… Garšaugi aromātu daudzveidībā pavisam noteikti var sacensties ar dārzā augošajiem ziediem, bet tas noteikti nav vienīgais iemesls, kāpēc daudzi šobrīd izvēlas tos audzēt savās mājās. Par to, kuriem pieciem daudzveidīgi izmantojamiem garšaugiem noteikti vajadzētu atrast vietu dārza dobē, stāsta dārzniecības "Dobītes" saimniece Sandra Marcinkeviča.

Šogad pie radošās un kreatīvās stādu audzētājas Sandras Marcinkevičas, kura ir ļoti pazīstama Rīgā un tās apkaimē gan parastajiem iedzīvotājiem, gan profesionāliem pavāriem, steidzas ikviens, kurš vēlas iegādāties kvalitatīvu zaļumus. "Tavs dārzs", protams, arī konsultējās ar radošo dārznieci no Skaistkalnes puses, lai uzzinātu, kas tad šogad ir tie populārākie garšaugi, kurus cilvēki visvairāk izvēlas.

Viņa stāsta: "Katru gadu izmēģinu jaunus garšaugus: olīvzāli – tai piemīt tāda kā zaļo olīvu smarža – un sēņu zāli – tās lapa noteikti ir jāpagaršo, jo atgādina svaigu šampinjonu. Pilnīgi svaigu šampinjonu, tāpēc to iesaka likt klāt salātiem. Savukārt kolas zāle pēc izskata mazliet līdzinās mūsu dievkociņam. Un tiklīdz pārbrauc tai ar plaukstu, tā patiešām nosmaržo pēc kolas!" Sandra teic, ka populārākie un pieprasītākie garšaugi gan šogad ne ar ko nepārsteidz un klienti gadu no gada izvēlas jau pārbaudītas vērtības, lai gan – nu jau katrs paņem klāt vēl kādu jaunu augu, šķiet, lai notestētu. Tomēr iecienītākie pieci ir, lūk, šie:

Timiāns

Sandra timiānu pieskaita pie "slinkajiem" garšaugiem, kurus ir viegli kopt. Tā kā augs spēj pārziemot, tad tā kopšana neprasa daudz pūļu. Timiāns jeb parastais mārsils ir daudzgadīgs ārstniecības augs un garšaugs. Timiāns ir daudzgadīgs panātru dzimtas puspundurkrūms ar augstumu no 20 līdz 40 centimetriem. Krūmam ir stingri kāti, kurus no visām pusēm iekļauj mazas un pelēkzaļas lapas. Ziedi ir nelieli – rožainā vai violetā krāsā. Tiek izmantotas gan timiāna dzinumu jaunās lapiņas, gan kaltētas vai saldētas timiāna lapas. Sīkāk par timiānu lasi šeit.

Rozmarīns

Rozmarīns ir neliels krūms ar skaistiem, gaiši ziliem ziediem un adatveidīgām, cietām, tumši zaļām lapām. Dārzniece smaidot stāsta: "Tam var atļaut augt tā vienkārši, neapkniebjot, bet tad jārēķinās, ka tas nebūs kupls. Labāk tomēr jaunos dzinumus nokniebt un uzreiz izmantot." Sīkāk par rozmarīnu lasi šeit, bet, lūk, te atradīsi kārdinošas receptes ar rozmarīna izmantošanai.

Foto: Shutterstock

Piparmētras

Arī piparmētras varot pieskaitīt pie "slinkajiem" garšaugiem, jo tās varot iestādīt, aplaistīt un aizmirst par to kopšanu! Kad gribi – noplūc lapiņu un pievieno tējai vai kādam gardam ēdienam. Interesanti, ka piparmētras atbaidot arī odus. Piparmētra ir viens no retajiem garšaugiem, kam patiks ēnaina vieta. Par mētru audzēšanu lasi šeit.

Citrona timiāns

Arī ar citrona timiānu nav grūti "draudzēties". To nevajag ļoti uzpasēt, un tāpēc cilvēkiem tas patīk. Citrona timiāns ir ļoti līdzīgs parastajam timiānam, bet pēc garšas skaitās nedaudz vājāks kā parastais.

Baziliks

Baziliks ir viens no iecienītākajiem garšaugiem, ko audzēt mājas dārziņā (arī uz palodzes, lodžijas utt.). Arī bazilikam ir daudz un dažādas šķirnes. Lapu krāsas var būt zaļo un sarkano toņu gammās. Sarkanlapu bazilika šķirnes aug ilgāk un to lapas būs mazākas nekā zaļo lapu bazilikam. Sīkāk par baziliku lasi šeit.

Foto: Shutterstock

"Zaļo īkšķu" īpašniece Sandra uzsver, ka cilvēkiem patīk augi, ar kuriem ir mazāk jādarbojas, jo ikdienas ritms ir tik straujš, ka bieži vien aizmirstas apčubināt katru augu. Tomēr garšaugu audzēšana ir viens no darbiem, kurš prasa mazāk fiziskas iesaistīšanās un tas aizņem īsāku laika periodu, kā citu augu audzēšana. Svarīgākais ir augus nepārlaistīt, lai tie nenopūst, apkniebt jaunos dzinumus garšaugiem, kuriem tas nepieciešams, un –pats svarīgākais – audzēt ar mīlestību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!