Foto: Shutterstock
Kolīdz nokūst sniegs un zeme kaut nedaudz iesilusi, var jau sēt redīsus, lai drīz vien varētu baudīt kraukšķīgo pavasara tiesu. Lai pavasarīgie sārtvaidzīši izaugtu drukni un sulīgi, jāievēro daži būtiski noteikumi, tāpat liela loma ir izvēlētajai redīsu šķirnei.

Pirms lem par labu kādai šķirnei un jau sēj redīsus, jāzina daži pamatnoteikumi. Viens no tiem – redīsi ir aukstumizturīgi augi, taču, ja temperatūra ir jau zem -5 grādiem, augšana palēninās. Visbiežāk redīsus neapkurināmās siltumnīcās var sēt jau martā, jo saule sasilda siltumnīcu iekšpusē jau pietiekami, taču dobē agrās šķirnes var sēt marta beigās, ja zeme kaut cik sasilusi. Jāņem vērā, ka vienā dienā iesētie redīsi būs jānovāc vienā laikā, tāpēc ieteicams sēju atkārtot pa 10-15 dienām.

Lai iegādātās sēklas kvalitatīvi dīgtu, jāzina, ka minimālā temperatūra dīgšanai ir +6 grādi, maksimālā +28. Ja redīsu sējums aug optimālā temperatūrā, kas ir 18-20 grādi, tie uzdīgs 3-5 dienu laikā, norādīts grāmatā ''Dārza darbi gadalaikos'' (M. Gailīte, I.Bērziņa, M.Narvils).

Redīsi ir izteikti mitruma cienītāji, tāpēc nav jēgas tos sēt, ja zini, ka nevarēsi regulāri nodrošināt mitrumu. Sausumā neattīstīsies sakņu sistēma, tie izaugs kokaini, sausi un sīki, bet, ja laistīsi katru dienu, bumbuļi izaugs drukni un sulīgi.

Bieži vien cilvēkiem ir vilšanās ar pašu audzētajiem redīsiem, jo raža nav tik sulīga, kā gaidīts. Te pie vainas var būt sējas laiks. Ja attopas par vēlu un sēj tad, kad ir jau ļoti silts, redīsi izaug sīvi, rūgti un sausi. Tātad, jo agrāk iesēsi, jo sulīgāki un tīkamāki pēc garšas tie izaugs.

Kraukšķīgo redīsu sēšanas laiks

Foto: Shutterstock

Tā kā redīsi ir vieni no visagrāk sējamiem dārzeņiem, tad tieši tagad ir īstais laiks ķerties pie to sēšanas, lai jau pavisam drīz varētu mieloties ar kraukšķīgiem un sulīgiem redīsiem. Kas jāievēro, sējot redīsus, lai tie būtu sulīgi un kraukšķīgi?

Lasīt vairāk

Sēšanai piemērotās šķirnes

Ja palūkosi sēklu piedāvājumu redīsiem, apjautīsi, cik plašs ir piedāvājums. No apaļiem un sarkaniem līdz gareniem un dzelteniem redīsiem. Dārzkopības speciālisti no ''Eva Dārzam'' rekomendē iegādāties jaunās redīsu šķirnes, nevis paļauties vien uz vecām un pārbaudītām šķirnēm. Taču ne visas sēklu paciņas būs piemērotas sēšanai agrā pavasarī, tāpēc noteikti iepazīsties ar ražotāja sniegto informāciju vai konsultējies ar zinošu pārdevēju, lai pārliecinātos, ka redīsi paredzēti sēšanai pavasarī, ne vasarā. Pirmajai redīsu ražai jāmeklē agrās šķirnes, turklāt tās jāpielāgo augsnes īpatnībām.

Ir šķirnes, kas sniegs cilindriskas formas saknes ar baltiem galiem, apaļus, sarkanus redīsus, iegādājami arī baltu, rozā, dzeltenu redīsu un jauktu sēklu šķirnes. Visdrošākais variants ir iegādāties Latvijas sēklu tirgotāju produktus, jo visbiežāk šeit nopērkamas šķirnes, kas pielāgotas tieši Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Turpretī, ja pasūtīs šķirnes internetā no tālām zemēm, var gadīties, ka nekas labs neizaug un gala rezultātā ir viena vilšanās, ne kraukšķīgi redīsi.

Foto: Shutterstock

''AgrimatCo Latvia'' eksperti norādījuši vairākas šķirnes, ko var izvēlēties audzēšanai Latvijas siltumnīcās vai dārzos agrā pavasarī:

  • 'Printo F1' ir agrs redīsu hibrīds, kas sniegs laicīgu ražu gan zem seguma, gan atklātā laukā. Šiem redīsiem raksturīga maiga garša.
  • 'Marabelle' arī ir agra redīsu šķirne ar vidēji lieliem, apaļiem, tumši sarkaniem bumbuļiem. Saknes izaug aptuveni 3 cm lielas diametrā.
  • 'Celesta F1' ir augstražīgs hibrīds agrai ražas ieguvei gan pavasarī, gan rudenī. Izaugs lielas, apaļas, tumši sarkanas saknes.
  • 'Unicorn F1' ir īpaši selekcionēts hibrīds Baltijas un Skandināvu valstīm ar labu izturību pret izziedēšanu. Sakņu diametrs ir aptuveni 6 cm, izaugs garas saknes un spēcīgas, stāvas lapas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!