Foto: LETA

Viens no pirmajiem vitamīnu avotiem dārzā ir rabarberi, kas dārzos nogatavojas jau maija vidū vai beigās. To audzēšana neprasa lielas pūles. Viss, kas rabarberiem nepieciešams - auglīga augsne. Kā Delfi Māja un dārzs atklāja stādaudzētavas "Dimzas" pārstāvis Guntis Vītoliņš, viņa dārzā aug vēl vecmammas stādītie rabarberi.

Audzēšana

Rabarberu audzēšana neprasa daudz laika un rūpju. Vienīgi jāņem vērā, ka rabarberiem patīk barības vielām bagāta augsne. „Tur, kur izveidojies kupls rabarberu cers, ar lāpstu jānocērt sakņu gabals, ko tālāk var iestādīt kādā jaunā vietā. Tas vēl tikai kārtīgi jāaplej un viss," stāsta Vītoliņš.

Ir vairākas rabarberu šķirnes, bet, kā atzīst eksperts, - pēc garšas tie īpaši neatšķiras, starpība ir tikai to ārējā izskatā. Visbiežāk sastopami ir rabarberi ar zaļiem kātiem un zaļu mīkstumiņu iekšā, bet retāk sastopami sarkani rabarberu kāti ar sarkanu mīkstumiņu. Vītoliņš norāda, ka arī rabarberu lapas var būt dekoratīvas ar šķeltām formām.

Vitamīnu avots

Rabarberiem piemīt virkne pozitīvu īpašību, kas nepieciešamas cilvēku organismam un imūnsistēmai. Rabarberi spēj veldzēt slāpes un novērst sliktu dūšu, uzlabot asinsrites un nieru darbību.

Vītoliņs stāsta: "Rabarbers ir smuks un ēdams. Tas ir iecienīts kā garšīgs kompota augs, kurš satur dzelzi un daudzus vitamīnus. Rabarberos ir daudz ābolskābes un citronskābes, tieši tāpēc rabarberi ir skābi". Rabarberi satur 1/3 no cilvēkam nepieciešamās C vitamīna devas dienā, rabarberos ir daudz kālija un kalcija, kas nepieciešami kauliem, kā arī nātrijs, kas normalizē kuņģa darbību.

Eksperts norāda, ka ēdams ir arī rabarberu zieds, kas uzzied rudenī, tomēr rabarberu lapu lietošanas uzturā nav ieteicama, jo tajās ir oksālskābe (skābeņskābe). "Rabarberu lapas labāk izmantot nevis uzturā, bet gan kā galvassegu karstā dienas laikā".

Vītoliņš stāsta, ka rabarberus var ēst tik ilgi, kamēr vien tie atrodami dārzā. Vienīgi pēc Jāņiem, rabarberu miza ir biezāka, bet visādi citādi - rabarberi ir vitamīnu pilni.

Rabarberi ziemā

"Ja svaigo rabarbera skābumu gribas saglabāt ziemas laikam, to var pavisam vienkārši: nomizotus un sagrieztus rabarberus ieliek slēgtā traukā, pārlej ar novārītu ūdeni un novieto trauku pagrabā vai saldētavā," iesaka Vītoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!