Foto: Shutterstock
Gardās avenes var novākt ne tikai vasarā, bet arī rudenī. Mazdārziņu saimnieki rudenī var lepoties ar rudens aveņu ražu, kas nereti priecē līdz pat salnām. "Tavs Dārzs" skaidro, kādi ir rudens darbiņi pēc sārto ogu novākšanas, kā arī – vai un kā augs jāsagatavo ziemai.

"Tavs Dārzs" konsultē Vandzenes pagasta saimniecības "Mazkuģnieki-2" īpašniece un ogu audzētāja Laura Lormane, kura labprāt dalās ar padomiem par rudens aveņu audzēšanu.

Laura Lormane atklāj, ka saimniecībā rudens aveņu pēdējo ražu novākuši vien 6. novembrī. Raža bijusi divas nedēļas ātrāk nekā ierasts, bet, kā skaidro audzētāja, nevarētu teikt, ka tā būtu lielāka par pērnā gada ražu. Šogad arī ziedpumpuri rudens avenēm aizmetušies jūnija beigās, lai gan tikai jūlija beigās tiem būtu jāzied. "Šogad ir tāds īpatnējs un silts gads," secina saimniece.

Audzētāja iesaka nogriezt rudens aveņu stublājus līdz pašai zemei. Tiesa, kā brīdina saimniece, nepieciešams vadīties pēc laikapstākļiem, kā arī aplūkot krūmu, jo, ja tam būs vēl zaļas un sulīgas lapas, tad griešana būs jāatliek. "Jāpagaida, kad auga lapas kļūst dzeltenas vai nokrīt," pamāca saimniece, kura iesaka arī labāk tomēr nedaudz paciesties līdz salnām, lai ķertos klāt apgriešanai.

Pēc apgriešanas krūmiņiem var uzbērt kompostu. Saimniece neiesaka bērt krūmiņiem zāģu skaidas, jo tās nelaiž cauri mitrumu. Piemēram, ja ir sauss pavasaris, tad apkaša mēdz izkalst. Ja nav citu variantu, tad labāk skaidas miksēt ar satrūdējušām lapām vai kompostu. "No savas pieredzes varu teikt, ka zāģu skaidas izveido tādu kā vāku, kā rezultātā jaunais dzinums nevar izspraukties," stāsta Lormane.

Ziemā rudens avenes var palutināt ar pelniem. "Var arī krāt mucās un, kad nokūst sniegs, tad izkaisīt pelnus," piebilst Laura. "Tikai visam jābūt saprāta robežās, pelni nav jāber ar kaudzi." Tāpat jāskatās ir arī tas, vai ziemā rudens avenes nestāv ūdenī.

Jau pavasarī, kad rudens avenēm parādās pirmie asni, var sākt to mēslošanu. Pirmā deva ir slāpeklis, kas jādod līdz jūnijam, bet pēc tam krūmiņiem var dot komplekso mēslojumu. Audzētāja iesaka mēslošanu veikt pa daļām, nevis visu dot vienā reizē. Ja kādam ir vēlme papildināt savu mazdārziņu ar kādu kārdinošu un jaunu rudens aveņu šķirni, tad saimniece to iesaka darīt pavasarī vai arī rudenī, piemēram, oktobrī, bet pašlaik gan tās nav ieteicams stādīt.

Šajā rakstā varēsi smelties informāciju par rudens aveņu šķirnēm un to audzēšanu dārzā.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!