Foto: Shutterstock

Sīpoli jau sen kā izrakti un sapīti virtenē, tāpēc lieti noderēs saimnieču padomi, kur un kā tos labāk turēt, lai līdz pat pavasarim tie labi saglabātos. Ieteikumi apkopoti no portāla Calis.lv foruma, kur aktīvisti dalās gan savā pieredzē, gan vecmāmiņu padomos.

Diskusija forumā par sīpolu glabāšanu aizsākusies, kad kāda aktīviste vaicā pēc padoma, jo simtmetrīgajās sīpolu vagās izauguši krietni sīpoli un būtu grēks tos visus nesaglabāt. Lai arī saimniecei zināma senā tehnoloģija, sapinot kātus bizē un tad virteni liekot pie krāsns žāvēties, taču mājās neesot krāsns, tāpēc jādomā kāda cita alternatīva, it īpaši tad, ja sīpolu ir ļoti daudz.

Kāds foruma dalībnieks min kādu senu metodi, iegriežot sīpolā pavisam īsus griezienus augšpusē, jo tādā veidā tie labāk izžūs un arī nebojāsies.

Lai vai kāda metode tiktu izmantota sīpolu glabāšanā, vispirms tiem kārtīgi jāapžūst, kaltējoties vismaz divas nedēļas. Sīpola izžūšanas gatavību var noteikt, apskatot kakliņa daļu – ja tā ir savilkusies, un to nogriežot, sīpols ir sauss un nesulo, tad būs pateicīgs glabāšanai.

Starp vecajiem padomiem ir arī ieteikums tos ne tikai kārtīgi izžāvēt, bet arī apdūmot, tad glabāšanas ilgums būs krietni lielāks.

Interesanti, ka savulaik sīpolus lika glabāties vilnas zeķē, kas iekārta aiz krāsns, šādu padomu kāda foruma aktīviste atceras no seniem laikiem. Un tomēr, ja krāsns nav pieejama, tad sīpolus vislabāk žāvēt un glabāt sausā un siltā vietā, turklāt tā, ka tie nav sakrauti viens virs otra lielos daudzumos, piemēram, maisā. Vislabāk tos likt pītā groziņā vai kartona kastē, tie būs gana labi apstākļi glabāšanai, bet, ja ir iespēja, tad novieto tos mājas siltākajā vietā. Vēl labāk, ja starp sīpoliem, piemēram, grozā vai kastē ieliek sienu, tad tiks uzsūkts liekais mitrums.

Tomēr klasiskākais veids to glabāšanā, ir sapīt tos bizēs vai virtenēs un glabāt iekārtā veidā. Siltās un sausās telpās sīpolu vītnes vajag nedaudz piesegt.

Ir arī padomi, kuros minēts, ka sīpoli var glabāties +4 līdz +8 grādu temperatūrā, taču šādās reizēs sīpoliem visbiežāk parādās bojājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!