Foto: Shutterstock
Ierasts biežāk pašu augļu dārzos baudīt skābenos ķiršus, un saldos iepirkt vien tirgus placīšos, taču arī mūsu platuma grādos izaudzējami saldo ķiršu koki. Ja esi ieplānojis savus dārza plašumus papildināt ar šiem augļu kokiem, noderēs Latvijas Valsts Augļkopības institūta (''Fruittechcentre.eu'') veidotais saldo ķiršu šķirņu apkopojums.

'Brjanskaja Rozovaja' – laba koku un ziedpumpuru ziemcietība un slimībizturība. Vidēji vēlīna šķirne, nogatavojas jūlija otrajā dekādē. Augļi vidēji vai nelieli, blīvi, dzelteni ar gaiši sarkanu virskrāsu. Augļi mitrā laikā plaisā, taču saplaisājušo augļu daudzums nav liels.

'Iputj' – laba koku un ziedpumpuru ziemcietība. Vidēji agra šķirne, nogatavojas jūnija trešajā dekādē. Augļi tumši sarkani, saldi, vidēji blīvi, mitrā laikā stipri plaisā un pūst, jānovāc savlaicīgi.

'Aija' – laba koku un ziedpumpuru ziemcietība un slimībizturība, gaiši sarkani, ļoti saldi augļi, kas lietainā laikā neplaisā. Nogatavojas jūlija pirmajā dekādē.

'Brjanskas 3-36' – laba koku un ziedpumpuru ziemcietība un slimībizturība. Bargās ziemās ar krasām temperatūras svārstībām jauniem kokiem mēdz plaisāt stumbri, taču sala brūces labi aizaug. Augļi blīvi, tumši sarkani, mitrā laikā plaisā. Nogatavojas jūlija pirmajā dekādē.

Foto: Shutterstock

'Iedzēnu Dzeltenais' – laba koku un ziedpumpuru ziemcietība un slimībizturība. Augļi blīvi, dzelteni, mitrā laikā plaisā. Nogatavojas jūlija otrajā dekādē.

'Techlovan' – raksturīga zema ziemcietība, bet salīdzinoši laba slimībizturība. Tumši sarkani, lieli, blīvi augļi, mitrā laikā plaisā. Nogatavojas jūlija pirmajā dekādē.

Nepieciešama plašāka pārbaude:

'Paula' – šķirnei Dobeles apkārtnē konstatēta laba koku un ziedpumpuru ziemcietība un slimībizturība. Augļi lieli, dzelteni, blīvi, nogatavojas jūnija trešajā dekādē.

'Sjubarovskaja' – laba koku un ziedpumpuru ziemcietība un slimībizturība. Augļi nelieli, tumši sarkani, mitrā laikā neplaisā. Nogatavojas jūlija pirmajā dekādē.

'Tjutčevka' – laba koku un ziedpumpuru ziemcietība un slimībizturība. Augļi tumši sarkani, vidēji, blīvi, mitrā laikā plaisā, nogatavojas jūlija pirmajā dekādē.

'19 Odrinka' – laba koku un ziedpumpuru ziemcietība, un slimībizturība. Augļi tumši sarkani, nelieli, vidēji blīvi, mitrā laikā maz plaisā, nogatavojas jūlija otrās dekādes beigās.

Foto: Shutterstock

'Radica' – laba koku ziemcietība un slimībizturība, ziedpumpuru ziemcietība vidēja. Augļi tumši sarkani, nelieli, mitrā laikā ļoti maz plaisā, nogatavojas jūnija trešajā dekādē.

'Tiki' – laba koku ziemcietība un slimībizturība, ziedpumpuru ziemcietība vidēja. Augļi tumši sarkani, nelieli, mitrā laikā maz plaisā, nogatavojas jūnija 3.dekādē.

'Ovstuženka' – laba koku un ziedpumpuru ziemcietība un slimībizturība. Augļi mīksti, tumši sarkani, neplaisā, nogatavojas jūnija trešajā dekādē.

'Lapins' – pašauglīga vidēji vēlīna šķirne ar zemu ziemcietību un samazinātu izturību pret kauleņkoku lapbiri. Augļi ir lieli, blīvi, bet mitrā laikā tie plaisā. Tiem ir samazināta izturība pret augļu puvi blīvā augļu novietojuma dēļ. Nogatavojas jūlija otrajā dekādē.

Potcelmi ķiršiem

Plašākai audzēšanai ieteicami potcelmi ķiršiem: 'Smaržīgā ķirša' (P. mahaleb) sēklaudži – šo potcelmu viegli izaudzēt, tam ir laba saderība ar ķiršu šķirnēm, tas ir arī izturīgs pret lapbiri. Piemērots gaisa caurlaidīgām augsnēm, un pat īslaicīga sakņu atrašanās augsnē, kur nepiekļūst gaiss, var izraisīt koka nīkuļošanu un bojā eju.

'Gisela 5' – viens no daudzsološākajiem veģetatīvi pavairojamiem maza vai vidēja auguma saldo ķiršu potcelmiem, kas jāaudzē augstā agrofonā: caurlaidīgās, auglīgās smilšmāla augsnēs ar apūdeņošanu. Šo potcelmu var pavairot ar lapainajiem spraudeņiem mākslīgās miglas apstākļos un ar meristēmām. Dārzā tam nav daudz sakņu dzinumu. Potcelms ir tolerants pret vīrusiem. Šķirnes uz 'Gisela 5' veido agru un bagātīgu ražu. Taču koku mazā auguma dēļ zemo gaisa temperatūru ietekmē bargās ziemās mazāk ziemcietīgām šķirnēm var izsalt ziedpumpuri, samērā zema ir sakņu ziemcietība.

Noderīgi!

Kas attiecas uz saldo ķiršu šķirnēm, jāņem vērā, ka tās ir kaprīzākas attiecībā uz apputeksnēšanos. Vairākums šķirnes pieder pie pašneauglīgiem augiem - pārsvarā tie sevi nevar apputeksnēt, izņemot dažas šķirnes. Ja vēlies nodrošināties ar bagātīgu ķiršu ražu, stādi vismaz divas šķirnes, no kurām vienai ir spēja apputeksnēt. Patiesībā jo vairāk šķirnes būs dārzā, jo labāka un bagātīgāka būs augļu raža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!