Foto: Shutterstock
Šampinjoni ir ļoti universāli, tos var lietot uzturā gan svaigus, gan kaltētus, gan konservētus, gan termiski apstrādātus visdažādākajos ēdienos, turklāt visu gadu! Tiek uzskatīts, ka uzturvērtības ziņā šīs sēnes var aizstāt gaļu. Un, kas pats labākais – tos var audzēt arī paši!

Sagatavošanās darbi

Vispirms jāatrod īstā vieta, kur veidot sēņu plantāciju. Tas var būt pagrabs, šķūnītis vai visparastākā siltumnīca ar elementāru ventilāciju. Svaigs gaiss ir obligāta prasība.

Nākamais solis – piemērota augsnes sagatavošana. Tam būs nepieciešami 100 kg salmu, kam pievieno 200 kg kūtsmēslu un 4-5 kg alebastra jeb sīkgraudainā ģipša. Kompostēšanu sāk ar stirpas veidošanu – uz cieta seguma noklāj polietilēna plēvi, uz kuras 4-5 kārtās liek pamīšus salmus un kūtsmēslus. Izveidoto stirpu noblīvē, kārtīgi salej ar ūdeni un ļauj nostāvēties.

Apmēram pēc nedēļas izveidotā mēslu un salmu kaudze sāks uzsilt un nu jāķeras pie regulāras laistīšanas. Topošo substrāta stirpu vislabāk laistīt divreiz dienā, nepieļaujot vircas notecēšanu. Kaudzi pārrok, kārtīgi ar dakšām sajaucot visus slāņus un iemaisot kompostā alebastru. Kad stirpa ir pārrakta, to vēlreiz salaista ar ūdeni no lejkannas.

Visu šo procesu jāatkārto vēl trīs reizes, pēdējā reizē komposta stirpa nav jāmitrina. Parasti substrāta sagatavošanai nepieciešamas 23-25 dienas.

Kad augsne ir sagatavota, to saber kastītēs vai sastatnēs 25-30 cm biezumā. Noteikti jāseko līdzi substrāta temperatūrai – vismaz 10 cm dziļumā ievieto termometrus, un, kad komposts ir atdzisis līdz 26-28 grādu temperatūrai (pēc 3-5 dienām), var ķerties pie micēlija stādīšanas.

Uz vienu kvadrātmetru augsnes nepieciešami 400-450 grami micēlija. Micēliju sajauc ar aptuveni trešdaļu substrāta (~10 cm bieza kārta) un vienmērīgi izlīdzina virs komposta. Substrāta un micēlija maisījumu viegli piespiež, uzklāj tam papīru (piemēram, avīzi) un samitrina. Laikā, kad aug micēlijs, komposta temperatūrai jābūt 24-26 oC, turklāt ar pulverizatoru jāmitrina gan gaiss, gan substrātam uzklātā avīze.

Audzēšana

Aptuveni pēc divām nedēļām micēlijs sāks cauraugt substrātu, bet līdz tam vēl jāveic daži sagatavošanās darbi. Labi sadalījušos kūdru (vai augsnes un kūtsmēslu maisījumu) rūpīgi sajauc ar smalkām kaļķakmens vai dolomīta šķembām (proporcija 3:1) un samitrina. Iegūto maisījumu uzber uz komposta 5-6 cm biezumā, nolīdzina un aplaista – uz kvadrātmetru jārēķina 1-1,5 litri ūdens.

Kad šīs divas nedēļas ir pagājušas, kasti pārvieto vēsākā vietā – 15-17oC, uzturot gaisa mitrumu 90-95 procentu līmenī un regulāri vēdinot telpu. Pēc temperatūras krišanās micēlijs pārstās augt, bet sāks attīstīties sēņu augļķermeņi.

Stādījumu regulāri apsmidzina ar ūdeni, uzturot vieglu mitrumu. Līdzko izveidojušies vairāki šampinjonu augļķermeņi, jālaista intensīvāk, izmantojot lejkannu.

Šampinjonu novākšana

Ražu vāc, sēnes "izskrūvējot" no augsnes, tās nedrīkst raut. Pēc šampinjonu novākšanas tukšās vietas aizpilda ar mitru augsni. Micēlija kasti turpina laistīt, jo pēc aptuveni nedēļas ienāksies nākamā raža. Kad šampinjonu augšana kastē apstājusies, izlietoto substrātu var izmantot kā mēslojumu vai humusu dārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!