Foto: Shutterstock
Cik rūpīgi esam attiekušies pret stādiem visu augšanas laiku, ar tikpat lielu pietāti jāizturas pret nogatavojušos tomātu ražu. Nav tā, ka tomātus var vienkārši noraut un tad cerēt uz to ilgu glabāšanos groziņā. Šādi tādi likumi būtu jāievēro, un te tie ir.

Visai iespējams, ka daudzi šādam aspektam kā laikapstākļi nemaz nepievērš uzmanību, ņemot vērā to, ka tomāti aug siltumnīcā, tomēr ir nozīme tam, kādā dienas laikā un apstākļos tie noplūkti. Ieteicams tomātus ievākt saulainā dienā un dienas otrajā pusē, kad sarkanie augļi jau apžuvuši, raksta ''Averto''.

Izrādās, par ļaunu nenāks, ja tomātus novāksi ar cimdiņiem rokās, kas palīdzēs izvairīties no plānās mizas ieplēšanas vai augļa saspiešanas. Kas attiecas uz paša augļa noņemšanu no stāda, katram gan jau ir sava ierastā metode, taču vispareizāk būtu tomātus ar visu kātiņu nogriezt. Laužot vai kniebjot stādu var aizlauzt par daudz un nevietā, savukārt ar dārza šķērēm ievainot stādu citur nevarēs. Lai arī daudzi ieraduši tomātus raut uzreiz nost no kātiņa, tas nav ieteicams, jo bez tā auglis ātrāk bojāsies. Taču raugies, lai kātiņi nav pārāk gari un neiedurtos citos tomātos.

Kad raža novākta, tomātus vislabāk izlikt kādā traukā vai kastē tā, lai tie nestāvētu viens virs otra un stingri nesaspiestos. Liekot tomātus dziļā traukā, apakšējie visai ātri būs saspiedušies un sabojājušies. Liekot tomātus vairākās kārtās, starp tām var ieklāt avīzi. ''Cālis'' forumā par tomātu uzglabāšanu ne viens vien rekomendē izvairīties no ledusskapja izmantošanas, jo tur glabāti, augļi zaudē garšu un smaržu. Vairāk par zaļo tomātu pareizu glabāšanu, lai tie veiksmīgi nogatavotos, lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Un vēl kāds noderīgs padoms – ja tomātus nepieciešams mazgāt, dari to tikai pirms ēšanas, tādā veidā netiks izjaukta augļa mikrovide un tas ilgāk saglabās savas garšas un smaržas īpašības.

Liela nozīme, protams, ir arī tam, kad tomāti novākti. Vēl līdz galam nenogatavojušies savu garšu neattaisnos, tāpat jau pārauguši tomāti ne vienmēr būs derīgi mīkstuma dēļ. Palūko, kāda ir tomāta miziņa – ja tā no matētas ir kļuvusi par spīdīgu, auglis ir nogatavojies. Vēl var vadīties pēc tomāta krāsas – atkarībā no šķirnes, tā var atšķirties, bet sarkanajiem tomātiem gataviem jābūt sulīgi sarkaniem, ne blāviem. To pašu var attiecināt uz dzelteniem un tumši sarkanajiem tomātiem – krāsai jābūt izteiksmīgai. Dārzkopji gan iesaka tomātus novākt tad, kad tie vēl nav nogatavojušies pavisam, tādējādi izvairoties no to plaisāšanas. Gatavi tomāti arī ļoti patīkami smaržos, norāda ''The Spruce''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!