Foto: Shutterstock
Sīpoliem jābūt katrā sakņu dārzā, taču to audzēšana nav tā vienkāršākā – bieži vien tie zemē sapūst, izaug neveselīgi un knapi izdzīvo līdz izņemšanai no zemes, un tam visam ir savi iemesli, tāpēc svarīgi sīpolus gan iestādīt pareizā vietā, gan tos pienācīgi kopt, kad tas vajadzīgs.

Visa pamatā ir piemērota vieta, un sīpolu audzēšanā jāatceras, ka vislabāk derēs vieglas smilšmāla un mālsmilts augsnes. Sīpoli augs arī smilts augsnē, taču tad tie bieži jālaista, norāda z/s ''Ezerkauliņi'' speciālisti pēc savas pieredzes. Var pat raudzīties uz šo faktoru vēl smalkāk – ja iepriekš stādījuma vietā auguši kāposti, burkāni, tomāti, gurķi, kāļi, redīsi, selerijas vai spināti, arī sīpoli šeit labi jutīsies, taču nevajadzētu tos stādīt vietā, kur pirmīt auguši puravi, ķiploki, sīpolpuķes, kartupeļi vai bijis vienkārši zāliens.

Runājot par kompanjoniem sakņu dārzā, sīpoliem netraucēs kāposti, sarkanās bietes, zemenes, salāti un burkāni. Starp citu, vēl viena būtiska lieta – sīpolu vagām nevajadzētu būt aizvējā, jo tas patiks izplatītai slimībai – neīstajai miltrasai.

Stādīšanas priekšnosacījumi

Vispirms jāievēro stādīšanas laiks – pavasarī sīpolus var stādīt aprīļa beigās vai maija sākumā. Atceries – jo mazāki sīksīpoli, jo agrāk tos var stādīt, jo aukstuma ietekmē tie neziedēs.

Sīpoli jāstāda zemē apmēram 1,5-2,5 cm dziļumā – iestādot dziļāk, tie uzdīgs vēlāk, aizkavēsies nobriešana un sīpoli sliktāk glabāsies ziemā, bet, ja iestādīsi par seklu, sīpoli var sažūt. Starp sīpoliem jābūt aptuveni 5-8 cm lielam attālumam, bet starp rindām jāatstāj vismaz 20 cm.

Stādījumu laistīšana

Jāatceras, ka sīpoli ir mitrumprasīgi, un jo īpaši svarīgi par to neaizmirst dīgšanas laikā. Ja pietrūks mitruma jau sākumā, tas var aizkavēt uzdīgšanu uz ilgāku laiku, bet vēlāk sīpoli mitruma trūkuma dēļ var pārstāt augt. Pat ja laistīs tos vēlāk, neko vairs nevarēs uzlabot, jo mitrums trūcis jau vissvarīgākajā augšanas posmā. Tikai tad, kad loki ir pārstājuši augt, tad gan sīpoliem vairs tik daudz ūdens nevajadzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!