Foto: Shutterstock
Rudens avenes ir septembra un pat vēl oktobra lielākais kārums dārzā – par spīti rudenīgajām vēsmām, ogas tik brangas un sulīgas. Taču šis gads daudziem ir citāds – rudens aveņu krūmi izauguši nīkulīgi, ogu arī ļoti maz un tās, kas pagūst izaugt, ātri sabojājas. Kas šogad nepatīk rudens avenēm un kā tām izdabāt, vaicājām stādaudzētavas ''Heimanis'' speciālistam Pēterim Heimanim.

Dārzkopības speciālists skaidro, ka jautājums par rudens aveņu nīkuļošanu šogad izskanējis vairākkārt. Tāpēc vaina ir visai globāla. ''Atskatīsimies uz pavasara klimatiskajiem apstākļiem. Bija sākusies veģetācija, pumpuri saplaukuši, sula cirkulē un tad gandrīz veselu mēnesi naktīs piedzīvojām salu. Augu attīstība tika aizkavēta par vairākām nedēļām. Rudens avenēm vajadzēja sākt ienākties augusta vidū, bet tas notika tikai septembra sākumā. Šobrīd ir silts, tomēr dienas garums īsāks, līdz ar to arī augs saņem par maz saules,'' skaidro Heimanis.

Kurzemē ogulāju attīstību ietekmējis arī sausums. Ja turpmāk būs silts un saulains, tad vēl daļa ogu paspēs ienākties un nesapūs. Lai arī klimatiskie nosacījumi visiem bija vienādi, tomēr tirgū ir nopērkamas skaistas ogas par augstu cenu.

Risinājums ir vienkāršs. Pavasarī, pēc sniega nokušanas, stādījumam uzklāj agrotīklu, lai arī vēl nav redzami jaunie asni. Augsne iesils ātrāk, augi saņems vairāk siltuma. Kad avenes paaugušās, agrotīklu ņem nost. Vizuāli segtie un nesegtie stādījumi maz atšķirsies, bet segtajā variantā ogas ienāksies daudz ātrāk un varēs iegūt pilnu ražu. Nevajag segt agrotīklu ziedēšanas un ogu ienākšanas laikā, tas veicinās dažādu sēņu izraisītu slimību attīstību. Kā profesionālu risinājumu Heimanis iesaka rudens aveņu audzēšanu plēves tunelī.

Vairāk par to, kādas šķirnes avenājus izvēlēties, kādā vietā stādīt un kā tos kopt cauru gadu, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!