Foto: Shutterstock
Neskatoties uz to, ka dārzos no zaļumu ražas vairs nav ne miņas, tas nebūt nenozīmē, ka veselīgo vitamīnu buķeti nevarētu izaudzēt iekštelpās. Varbūt ne visu, tomēr daļu no zaļumiem patiesi var audzēt visu cauru ziemu un nav nemaz jāgaida pavasaris.

Ķiploku loki

Ja ledusskapī aizkavējusies kāda ķiploku daiva vai galviņa, kas sākusi dīgt, nebūt nevajadzētu to izmest, bet gan ielikt kādā stikla traukā un nogaidīt, līdz izaug saknes. Tad, kad tās parādījušās, pievieno ūdeni tā, lai saknes mērcētos un ķiploks ar jaunu sparu izaudzētu zaļos dīgstus.

Sīpolloki

Arī mazie sīpollociņi ir vērtīgi vitamīnu avoti, ko var baudīt visu cauru ziemu. Ieliec mazos sīpoliņus caurspīdīgā stikla traukā, aplej saknes ar ūdeni un ļauj tiem augt. Svarīgi reizi nedēļā nomainīt ūdeni, citādi saknes iepūs un no loku ražas nebūs ne vēsts.

Garšaugi

Jebkurš podiņā audzētais garšaugs būs krietni aromātiskāks un baudāmāks par kaltētiem, tāpēc ir vērts tos audzēt arī ziemas mēnešos. Veikalos pieejamie stādi būs gana labi, lai atgādinātu par vasaras svaigo garšu. Galvenais priekšnoteikums ir stādiņus pārstādīt lielākā podiņā, papildināt ar papildu barības vielām bagātu augsni, ik pa laikam mēslot, īpaši sākumposmā, un laistīt, lai stāds saņem visu nepieciešamo. Novieto stādus uz palodzes vai vietā, kur ir visgaišāk, derēs arī mākslīgais apgaismojums. No garšaugu klāsta izvēlies baziliku, timiānu, rozmarīnu, estragonu, oregano, piparmētru, salviju un citus labumus pēc savas labpatikas. Savukārt selerijas zaļumus var izaudzēt no pašas saknes - ieliec pašu galiņu traukā ar ūdeni un gaidi jaunu zaļumu ražu.

Zaļumi un dīgsti

Nebūt nav tā, ka ziemā var ko izaudzēt tikai no tā, kas pieejams jau izdīdzis podiņos lielveikalos. Ir daži augi, kurus no sēklām var izaudzēt neatkarīgi no tā, kāda ir sezona. Tā tas ir, piemēram, ar koriandru, dillēm, pētersīļiem, fenheli. Tāpat vari eksperimentēt ar dažādiem dīgstiem – arī tie var sniegt zaļumu ražu ziemas sezonā, tikai nepieciešams to tuvumā novietot mākslīgo apgaismojumu, jo ar pāris saules gaismas stundām, kas šobrīd novērojamas, ir par maz.

Audzēšanas knifi

Šajos gadījumos nepieciešams trauks, vislabāk plastmasas puķu pods, kas pildīts ar barības vielām bagātu augsni. Piemērotākā vieta audzēšanai varētu būt virtuves palodze, jo tur zaļumi būs vienmēr pa rokai, turklāt šeit visbiežāk ir nepieciešamais gaisa mitrums. Jebkuram augam nevajadzētu pieļaut izkalšanu, tāpēc centies ievērot regulāru laistīšanu, bet arī ne pārlaistīšanu. Ja ūdens krājas poda apakšā, tad mitrums ir par daudz un augs var ātri iznīkt. Novieto augus pēc iespējas saulainākā vietā, vai arī vietā, kur daudz pieejams mākslīgais apgaismojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!