Foto: Shutterstock
Kā audzēt kartupeļus siltumnīcā, jautā Andris Talsu novadā.

Vairāku gadu pieredze kartupeļu audzēšanā zem seguma ir Nīcas pagasta piemājas saimniecības "Bodnieki" saimniekam Gunāram Brēdiķim, kurš Liepājas Pētertirgū ar jauno ražu ik gadu ir viens no pirmajiem. Savā saimniecībā viņš kartupeļus audzē siltumnīcā ar dubultu plēves segumu, aptuveni 500 kvadrātmetru platībā. Agrīnai ražai izmanto agro šķirni 'Arielle', kas veido ovālus, dzeltenus bumbuļus.

Lai paātrinātu augšanu, audzētājs kartupeļus diedzē janvārī apkurināmā stikla siltumnīcā, kur ir pietiekami gaišs un silts. Dienā siltumnīcā jāuztur ap +12…+15 oC, bet naktī tā nedrīkst nokristies zemāk par +10 oC. Sēklas bumbuļus viņš diedzē 400–500 ml tilpuma alus plastmasas glāzītēs, kas piepildītas ar mitru kūdras substrātu. Trauciņus ievieto nelielās kastītēs. Kastīšu grēdas regulāri pārkrauj, lai visiem kartupeļiem vienmērīgi tiktu klāt gaisma.

Bumbuļi nedrīkst iežūt, tādēļ palaikam tie jāaplej ar siltu ūdeni. Kad lielie sali beigušies (aptuveni marta vidū), kartupeļus izstāda siltumnīcā, ar lāpstu izraktās bedrītēs. Augsnei jābūt ielabotai jau rudenī (tajā iefrēzē pastāvējušus vistu mēslus un kompleksos minerālmēslus).

Lai maksimāli izmantotu siltumnīcas platību, kartupeļus nestāda taisnās rindās, bet gan zigzagā 30–35 cm attālumā citu no cita. Pēc tam stādījumus nosedz ar agrotīklu, lai pasargātu no salnām. Audzējot siltumnīcā, nav nepieciešams veidot vagas, galvenais – kartupeļus rušināt, apraust un laistīt, kad zeme kļūst sausa. Jaunos tupeņus "Bodnieku" saimnieks tirgum rok, kad tie ir divu vistu olu lielumā. Zem katra cera parasti izaug 6–9 bumbuļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!