Foto: DELFI Aculiecinieks
Meža sēnes dārzā? Tas nav vienkārši, bet nav arī neiespējami, galvenais, lai sakristu vairāki priekšnoteikumi.

Ikviena sēne augs tikai tajā vietā, kurā tai ir vispiemērotākie apstākļi, vairumā gadījumu - konkrētajai sēnei tīkamu koku tuvumā, tādēļ meža sēņu audzēšanas zelta pamatlikums ir - īstās sēnes īstajā vietā, raksta žurnāls "Ievas Dārzs". Ļoti daudzas sēnes aug tikai tajās vietās, kur ir atbilstošs koks. Piemēram, gailenes vislabāk aug retās priežu jaunaudzēs, savukārt vilnīši - skābā augsnē lapu koku un jauktos mežos. Plašu informāciju par sēnēm var iegūt portālā "latvijasdaba.lv", kur var atrast arī noderīgas ziņas par to, kādi augšanas apstākļi der katrai sēnei.

Tiesa, lielākās cerības ieaudzēt savu sēņu dārzu ir nevis dārzā, bet jauktu koku mežā vai stādījumā. Tomēr nevajadzētu gaidīt, ka jau nākamajā gadā būs bagātīga sēņu raža. Ja sporām konkrētā vieta patiks, sēnes var gaidīt tikai pēc pāris gadiem.

Četri veidi, kā sēt un stādīt sēnes

  1. Zem atbilstošiem kokiem regulāri ber notīrīto sēņu pārpalikumus: kātiņus, tārpainās vai bojātās daļas, mizas.
  2. Uzdur sēnes uz kāda zara, lai tās izkaisītu sporas zemē.
  3. Sēnes saberž, aplej ar lietus ūdeni, ļauj uzlējumam diennakti nostāvēties un tad izlaista vietā, kas varētu būt piemērota sēņu audzēšanai.
  4. Sēnes var stādīt arī kā konteinerstādus - izrok sēni ar visu zemes daļu un iestāda izvēlētajā vietā, iesaka "Ievas Dārzs".

Salīdzinoši nesen puķu un dārzeņu sēklu tirdzniecības vietās iespējams iegādāties arī sēņu micēlija stienīšus - šitaki sēnes, austersēnes, kā arī meža sēnes. Meža sēņu micēlija sastāvā ir egļu baravikas, parastās sviesta bekas un lāču samtbekas. Ar paciņu micēlija varot apsēņot 500-1000 kvadrātmetru platību gan skujkoku, gan lapu koku tuvumā. Izvēlētajā vietā zeme labi jāsalej un ar komplektā esošo irbuli koku sakņu tuvumā izveido atveres, kurās iespiež micēliju un apber ar zemi. Un tad jāgaida pāris gadus, vai un kamēr parādīsies sēnes, raksta žurnāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!