Foto: Shutterstock
Lai arī nākamgad varētu lepoties ar bagātīgu vīnogu ražu, rudenī jāveic pāris darbiņi, lai vīnkoku sagatavotu nākamajai sezonai. Viens no darāmajiem darbiem ir tieši vīnkoku apgriešana, kas jāveic pēc lapu nobiršanas.

"Tavs Dārzs" pieredzē un padomos dalās Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes loceklis un pārstāvis no Latvijas vīndaru un vīnkopju biedrības – Ričards Ivanovs, kā arī "Vīnogu dārza" saimnieks un agronoms Edgars Zihmanis.

Kā atzīst uzrunātie eksperti, rudens ir īstais laiks vīnkoku apgriešanai, tiesa, jāņem vērā kāds būtisks aspekts – vīnkokus jāapgriež tikai tad, kad tiem ir nobirušas lapas.

Pēc Ivanova vārdiem, tas ir atkarīgs no šķirnes, bet parasti apgriešanu ieteicams veikt novembrī un decembrī. Taujāts, vai pēc apgriešanas vīnkoka zarus nepieciešams apsmērēt ar kādu speciālu smēri, Ivanovs norāda, ka tas nav nepieciešams. Viņš iesaka arī neaizmirst par vīnkoku apsegšanu ziemas gaidās, piemēram, jaunās vīnkoku šķirnes obligāti jāpiesedz, bet, piemēram, šķirni "Zilga" var arī nepiesegt.

Arī "Vīnogu dārza" saimnieks uzsver, ka rudens ir piemērotākais laiks vīnkoku apgriešanai. "Pēc lapbira vēl var nogaidīt vienu vai divas nedēļas, lai labāk nokoksnējas zari, bet tikai tad apgriezt," pamāca Zihamnis. Viņš arī norāda, ka apgriešana jāveic tad, kad gaisa temperatūra vēl nav mīnusos. "Es pašlaik taisos griezt savus vīnkokus," atklāj agronoms. "Ar apgriešanu mēs veicam divus pasākumus – veidojam koku, kā arī samazinām pavasarī plaukstošo pumpuru skaitu, jo citādi vīnkoks saaug kā liāna." Piemēram, "Vīnogu dārza" saimnieks neiesaka apgriešanu atstāt uz pavasari, jo tad vīnkoks vairāk sulos, kā rezultātā var sākt veidoties pelējums uz zariem. "Vīnkoks ir jākontrolē audzētājam, nevis jāļauj tam augt pašam," atgādina Zihamanis. Ja augam ļaus augt pašam savā vaļā, tas var saaugt kā džungļi, kā arī nebūs vairs tik bagātīga vīnogu raža.

  • Kā rudenī rūpēties par vīnkoku, lai nākamgad varētu ievākt bagātīgu ražu, lasi šeit.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!