Foto: Edīte Kaufmane
Ziemeļu "citrons" – to varētu teikt par veselīgajām krūmcidonijām, kas rudenī tiek novāktas, lai pēc tam tās žāvētu kārdinošās sukādēs vai gatavotu garšīgus sīrupus un citus našķus. "Tavs Dārzs" skaidro, kad stādīt un kā rudenī parūpēties par mazdārziņos iecienītajām krūmcidonijām.

"Tavs Dārzs" konsultē Dārzkopības institūta vadošā pētniece Dr.biol. Edīte Kaufmane.

Rūpes par krūmcidonijām rudenī

Rudenī nepietiek tikai ar veselo augļu nolasīšanu, bet arī jāņem vērā citi knifiņi, lai krūmcidonijas nākamajā sezonā priecētu ar bagātīgu ražu. Kā skaidro Kaufmane, ja krūmos palikuši kādi puvuši vai citādi bojāti augļi, tie noteikti jāaizvāc, lai neveicina slimību izplatību nākamajā gadā.

Viņa iesaka arī neaizrauties rudenī ar kūtsmēsliem. "Kūtsmēslus noteikti nē, jo tik vēlā rudenī nav vēlams dot nekādu mēslojumu, kas satur slāpekli," norāda pētniece. "Drošāk tomēr mēslot pavasarī ar kādu komplekso mēslojumu, tad mazāka iespēja kļūdīties."

Taujāta, vai apgriešanas darbus labāk veikt rudenī vai pavasarī, pētniece iesaka krūmcidonijas apgriezt pavasarī. Rudenī no tām var izgriezt vienīgi mehāniski bojātus, aizlauztus zarus, ja tādi ir redzami.

Foto: Edīte Kaufmane
Dārzvboļu bojāts auglis. Foto: Edīte Kaufmane

"Labāk griezt pavasarī, kad sāk plaukt lapas, jo tad redz, kuri dzinumi ir cietuši ziemā, kā arī slimību bojātos," pamāca Kaufmane. "Tad jāizņem arī vecie, jau apsūnojušie dzinumi, lai dotu vietu jaunajiem." Pētniece iesaka krūmus atjaunot tāpat kā tas tiek darīts ar upeņu, jāņogu vai ērkšķogu krūmiem.

  • Vērtīgus padomus krūmcidoniju stādu izvēlei un audzēšanas knifus varēsi izlasīt šajā rakstā.

Pašlaik jau ir nokavēts ar krūmcidoniju stādīšanu, tāpēc mazdārziņus ar šiem stādiņiem varēs papildināt vien pavasarī. Kā skaidro speciāliste, tad pašlaik stādīt nav ieteicams, jo nevar paredzēt, cik ātri iestāsies sals, kā arī to, vai līdz tam stādi paspēs iesakņoties. "Krūmcidonijas vispār var stādīt rudenī, bet tad tomēr septembrī vai oktobra pirmajā pusē," iesaka Kaufmane. Stādot pavasarī, jāpatur prātā pētnieces ieteikumi – stādus nedrīkst iekaltēt, tāpēc jāstāda, kamēr zeme vēl pietiekami mitra, vai kārtīgi jāsalaista pēc iestādīšanas un jāseko līdzi mitruma nodrošinājumam augsnē arī pēc tam.

Mulčas deva un pārliecināšanās par mitrumu

Kā skaidro Kaufmane, ja dārzā aug krūmcidonijas, kas audzētas Latvijas kokaudzētavās, tad tām jābūt pietiekami izturīgām, līdz ar to speciāla piesegšana nav vajadzīga. "Vienīgi šogad, ņemot vērā pārsvarā visur piedzīvoto ļoti sauso vasaru, jāpārliecinās, vai netrūkst mitruma, parokot dziļāk zem krūma," pamāca pētniece. "Ja ir sauss, – salaistīt, citādi ziemā šāds, sausuma nomocīts, augs var ciest vairāk."

"Apkārt krūmam var uzbērt kūdras mulču, jo tā paskābinās augsni (krūmcidonijas mīl skābas augsnes), un, ja ziemā kaut uz neilgu laiku būs kailsals, tā pasargās sakņu sistēmu," norāda Kaufmane. Pētniece arī iesaka ziemas otrajā pusē, ja redzams, ka ziedpumpuri jau mostas, un krasi svārstās diennakts temperatūras, krūmus piesegt, jo tā tiks pasargāti ziedpumpuri no izsalšanas. "Ja ir sniegs, vienkārši var apmest ar to," iesaka speciāliste.

Lai gan krūmcidonijas atšķiras no parastajām cidonijām, šajos "Tasty" rakstos varēsi atrast kārdinošas receptes ar gardajām cidonijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!