Foto: stock.xchng
Ikvienam jaunuzceltas mājas īpašniekam gribas maksimāli īsā laikā sakārtot savu piemājas teritoriju. Teritorija, kurā tiek iebrauktas automašīnas un gājēju celiņi parasti tiek izveidoti no cieta un izturīga materiāla, parasti tas ir bruģis.


Bet lielākajā teritorijas daļā parasti tiek izveidots dekoratīvo augu dārzs un zāliens. Veidojot piemājas zālienu ir divas iespējas - pirmā ir iesēt zālienu, bet otrā - ieklāt jau gatavu zaļu zālienu, kuram ir jau izveidojusies spēcīga sakņu sistēma. Paklājzāliens ir nopērkams (gan Latvijā audzēts, gan ievests no ārzemēm) aptuveni 30 cm platās un dažādu garumu loksnēs.

Jāsaka uzreiz, ka gan pirmais, gan otrais variants cilvēkam bez pieredzes var nemaz tik labi neizdoties. Tādēļ, ja līdzekļi to atļauj, vislabāk ir uzticēt šo darbu veikt profesionāļiem.

Veicamās darbības gan vienā, gan otrā gadījumā ir līdzīgas. Gan sējot zāli, gan ieklājot paklājzālienu vispirms, protams, ir jāsagatavo augsne. Atšķirība ir tāda, ka gadījumā, ja tiks ieklāta paklājzāle, nevis sēts zāliens, augsnes līmenim ir jābūt nedaudz zemākam. Tas ir tādēļ, ka paklājzāle jau pati par sevi ir ar aptuveni 2 -3 cm biezu velēnu.

Par paklājzāliena ieklāšanu ir jāsaka, ka ir principi, kuri ir obligāti jāievēro: pirmkārt - zem uzklātā paklājzāliena vienalga ir jābūt auglīgai melnzemei (ļoti vēlams bez nezālēm), otrkārt - tieši tāpat kā zāles sēšanas gadījumā, augsnei ir jābūt līdzenai, treškārt - paklājzāliens ir jāklāj līdzeni un blīvi, jo tā kā tas tiks ieklāts, tā tas arī ieaugsies, ceturtkārt - pirms paklājzāles ieklāšanas augsnei ir jābūt mitrai, un pēc paklājzāles ieklāšanas tas ir rūpīgi jālaista, piektkārt - jāņem vērā, ka visu teritoriju vienā dienā neizdosies ieklāt, tādēļ paklājzāliens ir jāpērk pa daļām, jo, ja tas vienkārši stāvēs jūsu pagalmā salikts kaudzē, tas pēc dažām dienām aizies bojā. (Vēlams atvesto paklājzālienu ieklāt aptuveni trīs dienu laikā.)

Aptuveni divu nedēļu laikā paklājzāliens ir ieaudzies, un teritorija, kurā tas ir ieklāts, izskatās ļoti labi.

Darzniekeim.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!