Foto: Shutterstock
Interesanti, ka ne vienmēr nepieciešami stādi vai sēklas, lai izaudzētu kādu dārzeni vai garšaugu. Iespējams, pietiks tikai ar mizām vai sakni un ūdens glāzi, lai iegūtu otro ražu. Vēlams, augus turēt vietā, kur tiem piekļūst pietiekami daudz gaismas, bet ne tiešos saules staros.

Sīpolloki

Nogriez sīpolloku augšējo zaļo daļu, atstājot aptuveni 5 centimetrus no saknītes. Liec sakni ūdens glāzē un gaidi - dažu dienu laikā sīpolloks dzīs jaunus asniņus.

Burkāni


Kad burkāns izmantots, liec tā augšējo daļu, no kuras aug lapiņas, glāzē ar pāris centimetriem ūdens. Novieto glāzi uz palodzes - drīz vien parādīsies mazas zaļas burkāna lapiņas, kuras varēsi izmantot salātos un zaļajos kokteiļos.

Selerija


Griežot selerijas kātus, atstāj neskartu tās apakšējo daļu dažu centimetru augstumā. Liec to krūzē ar siltu ūdeni un nogaidi vairākas dienas. Kāta vidū parādīsies jauna dzīvība un gaiši zaļas lapiņas: tad ir īstais laiks seleriju pārstādīt dārzā! 

Romiešu salāti

Apmēram 10 centimetrus no romiešu salāta apakšējās daļa liec glāzē ar nedaudz ūdens - ūdens līmeni ik pēc pāris dienām atjaunojot, drīz vien sagaidīsi saknītes un mazas, zaļas lapiņas. Salāts šai brīdī ir gatavs pārstādīšanai augsnē.

Sēnes

Lai arī iespējas ieaudzēt sēnes no apēsto sēņu termiski neapstrādātiem atlikumiem nav spīdošas, tomēr vari mēģināt - sajauc sēņu atlikumus ar melnzemi un kompostu un gaidi "kustību". Vēl viens no variantiem ir melzemē iestādīt sēņu kātiņus, virs zemes atstājot nelielu gabaliņu no kāta. Vislabāk pa dienu sēnes turēt piesaulītē, bet pa nakti - vēsākā temperatūrā.

Kartupeļi

Visi zinām, ka, pienākot pavasarim, kartupeļi sāk "atdzīvoties" - uz tiem sāk parādīties mazi balti asniņi, kas kāro pēc iespējas ātrāk nonākt augsnē. Ja vēlies no šāda, pavasari sagaidījuša kartupeļa izaudzēt jauno ražo, sagriez to vairākos gabalos tā, lai katrā no šiem gabaliem, būtu vismaz divas "acis". Gabalus paturi istabas temperatūrā pāris dienas, lai tie apžūst, tādējādi nodrošinoties pret to, ka kartupeļi, nonākt augsnē, sāks pūt.

Ingvers

Ingveru ataudzēt ir ļoti vienkārši - sakni sadali vairākos gabalos un liec augsnē ar apaļo daļu vērstu augšup. Šis augs mīl gaismu, siltumu un mitrumu. Drīz vien ingveram parādīsies jauni asni un saknes. Kad tas būs sazaļojis un gatavs novākšanai, vari atkal iestādīt gabaliņu no saknes, lai audzēšanas process turpinātos.

Baziliks

Arī šo smaržīgo un populāro garšaugu var izaudzēt atkārtoti, ja vien ir pacietība. Bazilika zariņus, kas ir vismaz 10 centimetrus gari, liec glāzē ar ūdeni un novieto tiešos saules staros. Drīz vien baziliks sadzīs saknītes, parādot, ka ir gatavs pārstādīšanai. Šādi no viena zariņa varēsi iegūt veselu jaunu bazilika stādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!