Mājas apstākļos visizplatītākā ir sīpolloku audzēšana. Procedūra ir vienkārša traukā ar ūdeni iegremdē vesela sīpola sakņu daļu (sīpola apakšējo daļu), novieto saulē un ļauj sīpolam dīgt. Taču mūsdienās pieejami arī vienkārši veidi kā mājas apstākļos izaudzēt arī citas garšaugu kultūras.

Latvijas speciālajos veikalos un arī visparastākajos lielveikalos nopērkami gan komplekti ar vairāku garšvielu sēklām un trauciņiem podiņā, gan arī atsevišķi podiņi, kuros iespējams iesēt, ko vien sirds kāro.

Delfi Māja un dārzs aptaujātie speciālisti norāda, ka garšaugus var audzēt un sēt jebkurā gada laikā. Vēlamā temperatūra iekštelpās ir no 18-20 grādiem pēc Celsija skalas.

Podiņš jāpiepilda ar kompostu, atstājot divus centimetrus no tā malām brīvus. Tad visos četros traukos (skatīt attēlus) un vidū ieber sēklas. Sēklas viena centimetra biezumā pārklāj ar kompostu. Pēc tam kompostu samitrina.

Būtiski ir ievērot, ka sēklu dīgšanas laikā podiņš nedrīkst atrasties tiešā saules gaismā. Arī dīgšanas un audzēšanas laikā vēlamā temperatūra ir 18-20 grādi pēc Celsija skalas.

Jāseko, lai komposts vienmēr būtu mitrs, taču jāuzmanās arī no pārliekas mitrināšanas. Lai paātrinātu sēklu dīgšanu, var apklāt podiņu ar polietilēna maisiņu. Pēc tam, kad sēklas izdīgušas, maisiņu jānoņem. Kad augšanas process jau rit pilnā sparā, podiņu novieto tiešā saules gaismā un lieto izaudzētos garšaugus.

Šoreiz īpašā podiņā ar vairākiem trauciņiem stādīta tika parastā raudene (origanum vulgare), baziliks (ocimum basilicum), timiāns (thymus vulgaris), pētersīlis (petroselinum crispum), sīpolloki (allium schoenoprasum).

Galerijā: Garšaugu sēklu sēšana īpašā podiņā.